Inspectie Werk en Inkomen

IWI: cki's waarborgen deskundigheid en integriteit

Certificatie- en keuringsinstellingen (cki's) op het terrein van arbeidsomstandigheden hebben de zorg voor integriteit en deskundigheid op organisatieniveau goed geregeld. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in de vandaag verschenen rapporten De waarde van vasthoudendheid en Betrokken bij kwaliteit.

Cki's keuren en certificeren producten, diensten of personen op het gebied van arbeidsgezondheid en productveiligheid. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om keuringen van hijskranen, liften of drukvaten en om certificering van veiligheidsdeskundigen of asbestverwijderaars. Cki's zijn commerciële bedrijven die door de minister van SZW zijn aangewezen om een aantal overheidstaken uit te voeren. Integriteit en deskundigheid zijn belangrijke pijlers onder het stelsel van certificering. Wie gebruik maakt van gecertificeerde producten, diensten of personen moet er van op aan kunnen dat een cki onafhankelijk en met kennis van zaken te werk gaat.

Onafhankelijkheid, geheimhouding en rechtmatigheid zijn drie belangrijke aspecten van integriteit. Medewerkers van cki's mogen hun oordeel niet laten beïnvloeden door druk van klanten en ze moeten kunnen omgaan met vertrouwelijke informatie. Verder is het van belang dat ze werken volgens de geldende wetten, normen en procedures. De cki's hebben de nodige maatregelen genomen om de integriteit te waarborgen. Sommige klanten oefenen druk uit op de inspecteur om het niet zo nauw te nemen met de normen. Als een inspecteur zijn klant niet kan overtuigen van de juistheid van zijn onafhankelijke oordeel, schakelt hij zijn manager in. De manager steunt de inspecteur, door aan de klant uit te leggen dat de inspecteur zich moet baseren op de normen die in de wet en in certificatieregelingen zijn vastgelegd.

Uit onderzoek van IWI blijkt dat de cki's ook adequate maatregelen nemen om de deskundigheid te waarborgen. Zo hebben bijna alle cki's inwerkprogramma's en opleidingsplannen. De inspecteurs die keuren en certificeren houden de ontwikkelingen op hun vakgebied en in de wet- en regelgeving goed bij. IWI interviewde zowel managers als inspecteurs van cki's. Het beeld dat medewerkers hebben van de zorg voor integriteit en deskundigheid sluit goed aan op het beeld zoals dat leeft bij het management.

persbericht IWI, 3 april 2007

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.