Inspectie Verkeer en Waterstaat


3 april 2007: Inspectie aan de slag met risico-top 5 binnenvaart

De Inspectie Verkeer en Waterstaat gaat haar inspectieprogramma voor de binnenvaart afstemmen op de met de sector vastgestelde top 5 van risico's die mogelijk de veiligheid van binnenvaartschepen beïnvloeden.

Foto van inspectie binnenvaartschip

De inspectie heeft de top 5 het afgelopen jaar samengesteld op basis van bijeenkomsten met schippers, brancheverenigingen en verzekeringsmaatschappijen. Het meest kwetsbare aspect bleek het onderhoud van schepen te zijn, gevolgd door de communicatie aan boord en tussen het schip en de wal, de stabiliteit en stuwage, aan- en schadevaringen en de aanwezige vervoersdocumentatie.

Naast de risico's verzamelt de inspectie sinds het najaar van 2005 ook de meldingen van incidenten en ongevallen die binnenkomen bij de Waterpolitie, de verkeersposten van Rijkswaterstaat en de eigen toezichteenheid Binnenvaart. Vanaf september 2007 publiceert de inspectie op basis van deze gegevens samen met Rijkswaterstaat ieder jaar de Veiligheidsbalans, een trendanalyse over de veiligheid in de binnenvaart.

3-4-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement