Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060711170

Vragen van de leden Atsma (CDA), Van Dam (PvdA), Slob (CU) en Van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Economische Zaken over toegang voor lokale omroepen tot digitale basispakketten. (Ingezonden 2 april 2007)


1
Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van de Rechtbank `s-Hertogenbosch van 19 maart 2007 1) inzake het kort geding van Omroep Maasland tegen @ om onmiddellijke het programma van de lokale omroep voor Oss in het digitale basispakket opgenomen te krijgen?


2
Deelt u de mening dat er voor elke publieke omroep betaalbare en gelijkwaardige toegang moet zijn tot de digitale basispakketten van openbare elektronische communicatienetwerken?


3
Vindt u dat, door het niet voorzien van een toegangsregeling in de overgangssituatie van analoge naar digitale kabel, de publieke lokale omroep benadeeld wordt?


4
Hoe oordeelt u over de situatie dat in steden als Groningen of Oss het programma van (bijna) alle publieke regionale omroepen wel in het digitale basispakket is opgenomen en het programma van de publieke lokale omroep van de stad Groningen of Oss niet door de inwoners digitaal te ontvangen is?


5
Deelt u de mening dat financiële drempels om tot digitale doorgifte van de lokale omroepen over te gaan niet aan de orde mogen zijn?


6
Erkent u, dat het wachten op oplossingen vanuit de kabelsector zelf, zeker nu het aantal digitale abonnees sneller groeit dan verwacht, nu al onaanvaardbaar lang duurt?


7
Bent u bereid om, onafhankelijk van de uitkomsten van het technische overleg tussen VECAI en OLON, spoedig de nodige wettelijke maatregelen te nemen om betaalbare en voor elke publieke lokale omroep gelijkwaardige doorgifteverplichting binnen digitale basispakketten van openbare elektronische communicatienetwerken te regelen zodanig dat de analoge doorgifte niet in gevaar komt tot het moment dat de overgangsituatie van analoog naar digitaal afgerond is ?


8
Deelt u de mening dat alle publieke lokale omroepen binnen een half jaar binnen de digitale basispakketten van openbare elektronische communicatienetwerken moeten worden uitgezonden, overeenkomstig de wens van de Kamer, zoals neergelegd in diverse moties en kameruitspraken ?


1) Uitspraak van de Rechtbank `s-Hertogenbosch van 19 maart 2007 inzake het kort geding van Omroep Maasland tegen @Home