Voordelen pensioenregelingen gecombineerd


03.04.2007 / 12:26 / Rubriek: Economie / Organisatie: Aegon nederland

Aegon nederland

Den Haag, 3 april 2007

VOORDELEN PENSIOENREGELINGEN GECOMBINEERD

Werkgevers willen doorgaans een pensioenregeling waarbij van tevoren duidelijk is wat het hen kost (een beschikbare premieregeling). Werknemers daarentegen willen doorgaans een regeling waarbij van te voren duidelijk is wat minimaal de hoogte van hun pensioen is (een salaris diensttijdregeling). AEGON Garant Pensioen combineert de voordelen van de beide pensioenvormen. Het nieuwe collectieve pensioenproduct van AEGON is ontwikkeld voor MKB-ondernemingen met 1 tot 200 werknemers.

Pensioenvormen
Bij een pensioen op basis van beschikbare premie investeren de werknemers hun premies in een beleggingsverzekering en bouwen zo een kapitaal op. Met dit opgebouwde kapitaal wordt op de pensioendatum een pensioen aangekocht. Nadeel hierbij is dat een werknemer niet weet hoe hoog de pensioenuitkering is, vanwege de beleggingscomponent van beschikbare premieregelingen.
Een pensioen op basis van salaris en diensttijd geeft een werknemer daarentegen een gegarandeerde pensioenuitkering. Een werkgever heeft bij deze pensioenvorm geen inzicht in de totale kosten.
Het AEGON Garant Pensioen koppelt kostenbeheersing (premieregeling) voor de werkgever aan een gegarandeerde uitkering voor de werknemer.

Het ouderdomspensioen en het partner- en wezenpensioen worden via AEGON Garant Pensioen verzekerd. Als de werknemer arbeidsongeschikt raakt, neemt AEGON de betaling van deze premie geheel of gedeeltelijk over.

De betaalde premies vormen een reserve. Deze wordt belegd door AEGON. Als de belegging meer rendement oplevert dan de gehanteerde 3% rekenrente, dan komt het meerdere beschikbaar voor indexatie van de opgebouwde pensioenrechten. Dit draagt bij aan het op peil houden van de koopkracht.
Een werkgever kan er voor kiezen om de hele premie te betalen of een deel door zijn of haar werknemers te laten betalen.

Een pensioen voor het MKB
'Voor werkgevers is een pensioenvoorziening één van de duurste arbeidsvoorwaarden. De hoogte van de kosten ervan is vaak onzeker. Toch hebben deze werkgevers hart voor hun werknemers en gunnen hen wel een goed pensioen,' zegt Raymond van Es, directeur Marketing van AEGON Nederland: 'Wij constateerden dat er behoefte was aan een product waar 'best of both worlds' gecombineerd wordt: kostenbeheersing en inzichtelijkheid van de regeling voor de werkgever en een gegarandeerde uitkering voor de werknemer. Het AEGON Garant Pensioen is daarom hét ideale collectieve pensioen voor de MKB markt.'

Bij de ontwikkeling van het product is rekening gehouden met de eisen die het IFRS aan de pensioenregelingen stelt. Het AEGON Garant Pensioen is vanaf 3 april 2007 af te sluiten via een assurantietussenpersoon.