Groen!

Brussel, 3 april 2007

Groen! vraagt een structurele én degelijke regeling voor mensen zonder papieren.

De situatie van het Kazachs gezin uit Blankenberge zorgt voor een vreemd opbod tussen de politieke partijen. De paarse meerderheidspartijen struikelen over elkaar om te ijveren voor een meer menselijke wet. De huidige wet is niet menselijk en zorgt voor veel schrijnende situaties. De huidige wet bepaalt alleen dat de minister van Binnenlandse Zaken zelf autonoom beslist wie mag blijven. De wet zegt niet welke regularisatiecriteria gebruikt worden, hoe de procedure verloopt, of die moet afgerond worden binnen een bepaalde termijn, zegt Tinne Van der Straeten. Deze situatie is des te schrijnender omdat die wet een half jaar geleden nog ingrijpend gewijzigd werd door diezelfde meerderheid. Toen had niemand oor of oog voor de onmenselijke situatie waar veel mensen zonder papieren vandaag in overleven.

Voor Groen! moet er een stucturele én degelijke regeling komen voor alle mensen zonder papieren. Dit kan alleen door vaste criteria in de wet op te nemen. Het zou bijvoorbeeld fout zijn om te focussen alleen op gezinnen met kinderen. Er zijn ook alleenstaanden, niet-begeleide minderjarigen... Het zou ook fout zijn de discussie te beperken tot mensen die uitgeprocedeerd zijn. Er zijn ook mensen die nooit een procedure hebben doorlopen, naar hier zijn gekomen met een toeristenvisum, een studentenvisum, hier gebleven zijn, én ook perfect geïntegreerd zijn.

De groep mensen zonder papieren is zo divers dat elke wet die maar op
1 aspect focust per definitie ook een onmenselijke wet is. Een structureel beleid kan maar gevoerd worden als er duurzame criteria in de wet worden ingeschreven.

Groen! stelt voor om te werken met volgende criteria:

Te lange procedure: 3 jaar asielprocedure inclusief aansluitende verlengingen van verblijf, 3 jaar gezinsherenigingprocedure, 3 jaar regularisatieprocedure. Ernstige ziekte waarvoor geen of onvoldoende toegang is tot een adequate behandeling of verzorging in het land van herkomst. Materieel onmogelijke terugkeer (wie niet de nodige reis- of verblijfsdocumenten kan bekomen om terug te keren naar het land van herkomst). Duurzame bindingen die enkel via verblijf kunnen verder gezet worden, of klemmende situatie waardoor verblijf de enige uitweg is.

Op deze manier verloopt de regularisatieprocedure veel duidelijker en komt er een permanente, structurele regeling voor mensen zonder papieren.

Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter Groen!