Universiteit Maastricht

3 april 2007
Universiteit Maastricht succesvol in NWO subsidieronde NWO beloont negen jonge onderzoekstalenten bij UM

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte vandaag bekend dat 91 jonge onderzoekers een subsidie ontvangen in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Het gaat om de zogeheten Veni-subsidies voor jonge, pasgepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Maastricht scoort dit jaar uitzonderlijk hoog: van de 91 subsidies gaan er 9 naar onderzoekers van de UM.

In totaal schreven 423 onderzoekers een onderzoeksvoorstel. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. Onder de 91 gehonoreerden bevinden zich 41 vrouwen. Onder de onderzoekers van de UM is de verdeling vergelijkbaar: vijf vrouwen en vier mannen.

De gehonoreerde UM-projecten richten zich op de invloed van positieve emoties op depressie (Marieke Wichers), visuele herinneringen (Vincent van de Ven), de invloed van neurotransmitters op het geheugen (Anke Sambeth), therapie voor het doden van tumorcellen (Kasper Rouschop), de invloed van eiwitbestanddelen op de gevolgen van een ernstige infectie (Martijn Poeze), de invloed van cannabis op de hersenen (Cécile Henquet), smaakaversie door fysieke inspanning (Remco Havermans), hervonden herinneringen (Elke Geraerts) en de ontwikkeling van de hersenfuncties voor spraak- en stemherkenning (Milene Bonte). Een uitgebreidere toelichting vindt u onderaan dit persbericht.

Veni-onderzoekers krijgen in totaal maximaal 208.000 euro over een periode van drie jaar. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa negentien miljoen euro. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Noot voor de pers:
Hieronder zijn korte beschrijvingen opgenomen van de gehonoreerde UM-projecten.
Voor meer informatie is de afdeling Communicatie& Relatiebeheer van de UM bereikbaar via 043 388 5222. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op Internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.

Overzicht gehonoreerde UM-projecten:

Een positief licht op depressie
Dr. MC. (Marieke) Wichers (v) 06-12-1977, Gorssel, UM - Psychiatrie & Neuropsychologie
Genen veroorzaken depressie, maar hun negatieve invloed kan worden geneutraliseerd als mensen regelmatig positieve emoties ervaren. Kan emotionele weerbaarheid in de vorm van positieve emoties worden aangeleerd bij mensen die niet opknappen van depressie, en welke genen versterken dit?

Sensorische reactivatie is geloven?
Dr. V.G. (Vincent) van de Ven (m), 26-03-1977. Universiteit Maastricht
- Neurocognitie
Tijdens een visuele herinnering worden hersengebieden die betrokken waren bij de oorspronkelijke waarneming gereactiveerd. Dergelijke hersenactivatie vindt ook plaats tijdens mentale voorstelling en hallucinaties. Dit project onderzoekt of de mate van reactivatie de echtheid en gedetailleerdheid van een visuele herinnering beïnvloedt.

Hersenstofjes voor een goede geheugenwerking
Dr. A. (Anke) Sambeth (v) 16-06-1977, UM - Neuropsychologie en Psychofarmacologie
In de hersenen zitten verschillende stofjes, de zogenaamde neurotransmitters, die ons 'denken en doen' beïnvloeden. Sommigen van hen zorgen ervoor dat we een goed geheugen hebben. Hoe ze dit nou precies doen zal in dit project worden onderzocht.

Doden van kankercellen in zuurstof arme gebieden Dr. K.M.A. (Kasper) Rouschop (m) 28-06-1978, Heerlen, UM-Maastro Tumorcellen kunnen zich aanpassen aan zuurstofarme omstandigheden en, door activatie van mechanismen die eiwitproductie remmen, dit zuurstoftekort overleven. Dit onderzoek gaat bepalen of aangrijpen op deze mechanismen een nieuwe therapie kan zijn voor het doden van deze cellen.

Watermeloen als nieuwe behandeling voor ernstige intensive care infecties?
Dr. M. (Martijn) Poeze (m) 11-08-1971, Muiden, UM - Algemene Heelkunde

De stofwisseling van eiwitbestanddelen bepaalt de orgaanfunctie van patiënten met een ernstige infectie op de intensive care. Van het eiwitbestanddeel citrulline, dat veel in watermeloenen voorkomt, gaan de onderzoekers bepalen of het de gevolgen van een ernstige infectie kan beperken.

Stemmen horen door cannabis
Dr. C.E.C (Cécile) Henquet (v) 13-08-1975, Maastricht, UM - Psychiatrie en Neuropsychologie
Het gebruik van cannabis kan leiden tot het horen van stemmen en het hebben van paranoïde gedachten. Hoe komt dit? De onderzoekers zullen mensen cannabis toedienen en door middel van hersenfoto's bestuderen wat er vervolgens in de hersenen gebeurt.

Smaakaversie door inspanning
Dr. R.C. (Remco) Havermans (m) 13-10-1974, UM - Experimentele Klinische Psychologie
Ratten ontwikkelen een afkeer tegen voedsel dat ze voor fysieke inspanning hebben gegeten. In dit onderzoek wordt gekeken of ditzelfde fenomeen ook optreedt bij mensen en zo ja, wat dan de effecten van lichamelijke inspanning zijn die zo'n smaakaversie veroorzaken.

Hervonden herinneringen aan seksueel kindermisbruik Dr. E. (Elke) Geraerts (v) 13-01-1982, UM - Clinical Psychological Science
Kan een slachtoffer van een traumatische jeugdgebeurtenis zoals seksueel misbruik zo'n ervaring vergeten en het zich geruime tijd later weer gaan herinneren? Dit onderzoek gaat na of er verschillende typen van hervonden herinneringen bestaan. Representeren hervonden herinneringen authentieke gebeurtenissen of kunnen hervonden herinneringen ook fictief zijn?

De ontwikkeling van het 'luisterend' brein
Dr. M.L. (Milene) Bonte (v) 09-03-1976, UM - Neurocognitie Menselijke stemmen en spraak zijn de belangrijkste geluiden in ons dagelijks leven. Volwassenen herkennen deze geluiden snel en automatisch. Bij kinderen gaat dit langzamer. Dit project onderzoekt hoe hersenfuncties voor spraak- en stemherkenning efficiënter worden van de kindertijd tot volwassenheid.