Siemens

Persbericht

0704.908

Den Haag, dinsdag 3 april 2007

Siemens koppelmodule en active field distributer voor redundante uitvoering Profibus-PA-segmenten

Siemens brengt modules op de markt om veldbussegmenten met aangesloten apparatuur redundant in Profibus-PA-configuraties uit te voeren. De beschikbaarheid van een installatie is hierdoor substantieel te verhogen. Ook wordt in veel gevallen onbedoelde uitval voorkomen van de productie- of procesinstallatie. De verhoogde beschikbaarheid realiseert men met ringvormige veldbussen, waarin men DP-PA-koppelingen en actieve veldverdelers AFD (Active Field Distributer) redundant toepast. Met deze nieuwe apparatuur kan een installatie tot aan de PA-apparatuur compleet worden bestuurd door een automatiseringssysteem, dat integraal en schaalbaar redundant is uitgevoerd.

De nieuwe Profibus-PA-modules worden gebruikt voor het realiseren van ringvormige veldbussen met verhoogde beschikbaarheid. In combinatie met Profisafe veldapparatuur zijn met deze modules applicaties mogelijk, die zowel failsafe zijn als een verhoogde beschikbaarheid hebben. Deze configuraties zijn aanzienlijk voordeliger dan traditioneel opgebouwde schakelingen. Op een actieve veldverdeler AFD kunnen vier instrumenten worden aangesloten.

De nieuwe DP/PA-koppeling heeft een geïntegreerde functie om bij de slaves in de veldbus diagnose te kunnen stellen. De koppeling en de nieuwe AFD-veldverdeler zijn beide uitgevoerd met afsluitelementen, waarmee een bussegment automatisch wordt afgesloten. Bij kortsluiting of draadbreuk in de veldbuskabel isoleren deze afsluitelementen automatisch het veldbussegment, zonder dat er botsingseffecten in het busverkeer optreden. Bovendien kan men dankzij deze automatisch werkende afsluitelementen tijdens bedrijf veranderingen aanbrengen in de configuratie. De gebruiker kan wijzigingen uitvoeren in de aangesloten instrumentatie, ringvormige deelsegmenten toevoegen of deze loskoppelen. Doordat een foutieve impedantiewaarde voor het afsluitelement is uitgesloten wordt een configuratie eenvoudiger met deze afsluitelementen. Ook heeft men meer zekerheid dat het overdrachtsproces van de data wordt gecontinueerd. De koppeling heeft een groot aantal diagnosefuncties om in geval van storing deze snel te lokaliseren en te verhelpen.

In de DP/PA-koppeling is het volledige redundantiemanagement geïntegreerd. Leds signaleren diagnose- en bedrijfsinformatie over de bedrijfsstand. Bovendien wordt deze informatie via Profibus gemeld aan het bovenliggende beheersysteem. Wanneer men de DP/PA-koppelingen als Profibus-diagnoseslaves toepast verschaffen de koppelingen uitgebreide informatie over diagnosegegevens en de bedrijfssituatie. Voorbeelden zijn de stroom- en spanningswaarde van de veldbuskabel, de status van het redundantiebedrijf, draadbreuk en kortsluiting.

Voor het inbedrijfstellen worden de koppelingen door EDD- (Electronic Device Description) technologie in het engineeringspakket Simatic PDM (Process Device Management) verwerkt in een configuratie. Met dit pakket voegt men de koppelingen ook toe aan het Asset Management van het process control system Simatic PCS 7.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ruud Welschen
Tel: (070) 333 2756
E-mail: ruud.welschen@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting
Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet www.siemens.nl/persinfo
Digitaal fotomateriaal is te downloaden van: www.siemens.nl