Nieuwe cao voor woningcorporaties met ruim 7 procent


03.04.2007 / 13:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv bouw

Fnv bouw

In twee jaar krijgen de 31.000 medewerkers van woningcorporaties een loonsverbetering van 7 à 8 procent. De loonsverhoging bedraagt 4,6 procent. Daarnaast betalen werknemers minder pensioenpremie en zij krijgen twee keer een half procent tegemoetkoming in de ziektekosten. De nieuwe cao besteedt verder 2 miljoen aan loopbaanbeleid. Over twee jaar komt er meer ruimte voor 'maatwerk' in de arbeidsvoorwaarden per corporatie; de komende tijd zal daarmee worden geëxperimenteerd. Aedes vereniging van woningcorporaties, FNV Bouw Sector Woondiensten, CNV Woondiensten en De Unie zijn dit overeengekomen in een principeakkoord voor de cao woondiensten die loopt tot en met 31 december 2008. Partijen hadden sinds 22 februari niet meer formeel onderhandeld. Zij pakten vandaag het overleg op nadat informele contacten daarvoor afgelopen weekend de basis hadden gelegd.

De nieuwe cao woondiensten loopt tot en met 31 december 2008. Per 1 april 2007 worden de lonen met 1,3 procent verhoogd, per 1 juli met 1 procent; op 1 januari 2008 opnieuw 1,3 procent en op 1 juli 1 procent. Deze totale bruto loonsverhoging van 4,6 procent wordt aangevuld met tweemaal eenmalig 0,5 procent voor ziektekosten, op 1 juli 2007 en 1 juli 2008. Verder brengen verlaging en verschuiving van pensioenpremie werknemers 2 tot 3 procent netto loonvoordeel. Zakelijke kilometers vergoeden corporaties met ingang van 1 januari 2008 met 37 cent. Ook kunnen werknemers individueel een afspraak maken voor een werkweek van 40 in plaats van 36 uur; vergoeding geschiedt in tijd of in geld.

In een protocol hebben cao-partijen vastgelegd dat vanaf 1 januari 2009 een nieuwe structuur van de cao corporaties meer ruimte zal bieden voor arbeidsvoorwaarden op maat. Via een pilot met maximaal 35 corporaties wordt daarmee de komende tijd ervaring opgedaan: de bonden gaan onderhandelen met deze corporaties, waarbij ook de ondernemingsraad wordt betrokken. Van de baan is het voorstel van werkgevers dat een corporatie eenzijdig van bestaande afspraken boven de cao af kan; áls een corporatie zo'n afspraak wil beëindigen, moet zij daarover met de ondernemingsraad overleggen en werknemers een gelijkwaardige compensatie bieden.

VOOR DE REDACTIE,