ABVAKABO FNV


Vakbondskrant Zimbabwe krijgt steun uit Nederland

Tijdens de `stay-away actie' in Zimbabwe op drie en vier april zijn er tiendduizend extra vakbondskranten beschikbaar dankzij Nederlandse steun.

De Zuidelijk Afrikagroep van ABVAKABO FNV is een aktie gestart om te zorgen dat vakbondsleden in Zimbabwe hun vakbondsblad The Worker kunnen blijven lezen. Ieder lid in Nederland kan voor 1 euro per maand een Zimbabwaanse collega steunen zodat deze ondanks de torenhoge inflatie de vrije informatie van de vakbonden kan blijven ontvangen. Gezien de huidige repressie in het land is The Worker een van de weinig overgebleven bronnen van vrije informatievoorziening.

De ZTCU, de vakcentrale van het Afrikaanse land, organiseert op 3 en 4 april een `blijf thuis-actie', in een poging de regering te dwingen naar hen te luisteren. De economie staat op instorten, de lonen zakken tot ver onder de armoedegrens, en het tekort aan eerste levensbehoeften wordt steeds groter voor veel mensen.

"Wij arbeiders, we moeten wel staken," zei een grimmige Lovemore Matombo, secretaris generaal van de ZCTU, toen hij twee weken geleden even in Nederland was. De Zimbabwaanse vakbondsleider reisde een aantal landen af om politici en vakbonden bij te praten over de snel verslechterende situatie in zijn land. De mishandelingen die Matombo zelf in september 2006 bij een vreedzame betoging opliep, lagen hem nog vers in het geheugen. De man die Nederland inmiddels meerdere malen bezocht en toen veel belangstelling had voor het Nederlandse gepolder ziet nu geen andere uitweg meer dan staken. Het leven in Zimbabwe wordt met de dag moeilijker, maar manifestaties, stakingen en andere vormen van openlijk protest zijn in Zimbabwe al lang verboden. President Mugabe heeft het luid en duidelijk gezegd: wie protesteert wordt in elkaar geslagen. Dat overkomt leden van de vakbonden en van de oppositie dan ook steeds vaker.

De ZCTU zal desondanks de acties elke maand verder opvoeren, totdat de regering weer met hen om de tafel gaat zitten. Deze heeft gereageerd door het ZCTU-kantoor te overvallen, en een aantal kopstukken en materialen mee te nemen.

In Nederland ondersteunt de Landelijke Zuidelijk Afrika groep van ABVAKABO FNV al jaren de zusterbonden in Zimbabwe. Ze doen dat onder andere door sponsors te zoeken voor het vakbondsblad `The Worker'. Het recept is simpel en doeltreffend: voor 12 euro doet een Nederlander een collega in Zimbabwe een abonnement cadeau. Zo blijft deze geïnformeerd en kan het blad blijven bestaan.

Wilt u `The Worker' steunen, vul dan het aanmeldformulier in. 03-04-2007 | Meer over: fnv, internationale samenwerking, zimbabwe |