vFAS: Alimentatie afkopen moet wettelijke mogelijkheid worden


03.04.2007 / 13:37 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vfas

Vfas

Afkoopsom levensonderhoud maakt exen écht onafhankelijk

VFAS: ALIMENTATIE AFKOPEN MOET WETTELIJKE MOGELIJKHEID WORDEN

3 april 2007- De rechter moet bij een echtscheiding de mogelijkheid krijgen om een afkoopsom voor de alimentatie op te leggen. Dit zegt voorzitter Kyra Pijls-Olde Scheper van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars (vFAS). Bij een afgekochte alimentatie ontvangt de alimentatiegerechtigde in één keer een geldbedrag na de scheiding in plaats van een maandelijkse bijdrage gedurende maximaal twaalf jaar.

Afkoop van alimentatie kan fiscaal gunstig zijn voor beide partijen. Degene die de afkoopsom betaalt, kan in één keer een groot bedrag ten laste van zijn inkomen brengen. Hierdoor bespaart hij belasting. Degene die de afkoopsom ontvangt heeft de zekerheid dat het bedrag ook daadwerkelijk is betaald en kan dit aanwenden voor een direct ingaande lijfrente, waarvan uitsluitend de betaalde termijnen belast worden. Zo hoeft de ontvangende partij niet bang te zijn in één keer een groot bedrag belast te krijgen. Pijls constateert dat scheidende partijen steeds vaker behoefte hebben aan deze alimentatievorm.

Emotionele vrijheid voor exen
Als partijen financieel echt los van elkaar zijn, kan dat bijdragen aan de verwerking van de echtscheiding. De ex-echtgenoten weten hoeveel inkomen of vermogen zij na de echtscheiding hebben en kunnen daarmee hun nieuwe levensfase inrichten. De alimentatiegerechtigde hoeft daarnaast niet bang te zijn het recht op alimentatie te verliezen wanneer hij of zij gaat samenwonen of hertrouwt. En de betalende partij hoeft de ex niet mee te laten profiteren van een eventuele inkomenverhoging na de scheiding.

Toch zijn niet alleen de financiële aspecten van belang. 'Veel vrouwen - het zijn toch voornamelijk vrouwen die alimentatie ontvangen - ervaren de maandelijkse alimentatie als 'handje ophouden' bij hun ex. Dat is een naar gevoel,'aldus Pijls. 'En voor een bedrogen partner die tegen wil en dank is gescheiden, kan het ook pijnlijk zijn om iedere maand een bedrag op de bankrekening van zijn ex te storten. Een afgekochte alimentatie voorkomt dit soort situaties.'

Historie van het alimentatierecht
Sinds de invoering van het alimentatierecht in de wet zijn er twee belangrijke wijzigingen doorgevoerd. In 1971 verdween de schuldvraag voor de toekenning van alimentatie. Alimentatie werd vanaf toen toegekend aan degene die het nodig had, ongeacht of de echtscheiding aan hem of haar te wijten was. Daarvoor werd bijvoorbeeld de alimentatie voor een overspelige echtgenote beperkt of ontzegd.

Een andere belangrijke verandering stamt uit 1994, toen de duur van de alimentatie werd beperkt tot maximaal twaalf jaar. Daarvoor zaten ex-echtgenoten de rest van hun leven aan de alimentatie vast. De vFAS hoopt dat het nieuwe kabinet zorgt dat het jaar 2007 in de geschiedenis van het alimentatierecht te boek zal staan als het jaar waarin de afkoopsom bij alimentatie wettelijk werd vastgelegd.