PB: Selekt Mail biedt groeiende werkgelegenheid


03.04.2007 / 13:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Trimedia benelux

Trimedia benelux

Banenverlies bij TNT Post niets nieuws onder de zon, concurrentie geen oorzaak

Selekt Mail biedt groeiende werkgelegenheid

UTRECHT, dinsdag 3 april 2007 - Ook in 2007 zal het aantal bezorgers bij Selekt Mail verder toenemen, tot boven de 12.000. Hierbij geldt dat Selekt Mail vooral werkgelegenheid creëert voor groepen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en juist meer interesse in een extra verdienste hebben zoals huisvrouwen, (oudere) mannen met een andere inkomen (VUT, pensioen), allochtonen en zelfs gehandicapten. John Kuiper: 'Voor deze mensen betekent het bezorgen niet alleen inkomen, maar volledig deelnemen aan het maatschappelijke proces. Voor Selekt Mail is ons 'human capital' essentieel dus zullen wij nooit ophouden te investeren in ons bezorgerskorps, ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Logisch dat wij inmiddels in gesprek zijn met verschillende vakbonden en onze eigen bezorgersvereniging.'

TNT Post maakte bekend dat het bedrijf banen gaat schrappen en wijst als oorzaak het ontstaan van de nieuwe postbedrijven aan. Echter al in het jaarverslag van 2004 maakte TNT Post bekend dat het bedrijf tot 9.000 FTE te krimpen. Daarnaast moesten nog eens 5.000 postbodes afvloeien. Deze 9.000 banen vertegenwoordigen circa 15% - 20% van het totale personeelsbestand van TNT Post (en 21,5% van het bezorgerskorps van TNT Post in 2004), terwijl de nieuwe partijen in de postmarkt 'slechts' 12% van de markt hebben veroverd. Bovendien worden sinds 2003 op grote schaal de ouderwetse CAO postbodes vervangen door wijkbezorgers die ongeveer het minimumloon verdienen. Motivatie voor deze beslissingen zijn het 'handhaven van de marges' en niet de vrije post markt. Deze motivatie is tot op heden niet veranderd.

ABVAKABO meldde recent in een brief aan de leden van de Tweede Kamer over dit banenverlies en noemt dat: 'Fulltime banen, waar mensen een modaal inkomen mee verdienen.' Ook de vakbonden leggen onterecht de link tussen het verlies van banen en het liberaliseren van de markt. Immers, al in 2004 kondigde TNT een dergelijk banenverlies aan, niets nieuws onder de zon.

Selekt Mail zorgt juist voor nieuwe werkgelegenheid. Zo vindt ook Barbara Baarsma, mededinging en regulering specialist van SEO Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. 'De arbeidsmarkt voor postbezorgers flexibiliseert in rap tempo. Volledige banen worden vervangen door mensen die de postbezorging parttime doen; herintredende huisvrouwen, ouderen, studenten etc.' aldus Baarsma in vakblad Document Manager van april 2007. Zij vervolgt met: 'De concurrenten van TNT Post scheppen werk voor moeilijk bemiddelbare doelgroepen op de arbeidsmarkt'.

Over DHL Global Mail BeNeLux
DHL Global Mail is een dochter van Deutsche Post World Net. In Nederland kent de postdivisie van het bedrijf het volgende portfolio: Global Mail, Interlanden, Interlanden Mail en Selekt Mail. Selekt Mail is het meest innovatieve postbedrijf van Nederland. Het bedrijf is in 2002 opgericht door Deutsche Post en Wegener. Selekt Mail heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een vooruitstrevend postbedrijf dat kwalitatief hoogwaardige dienstverlening biedt en een grote mate van flexibiliteit en service. Interlanden verspreidt huis-aan-huis bladen en diverse soorten ongeadresseerd drukwerk. Global Mail verspreidt post uit het buitenland in Nederland en verzorgt Nederlandse post voor het buitenland. Global Mail is in deze markt één van de grootste spelers. Alle bedrijven binnen de groep DHL Global Mail samen bieden een complete dienstverlening op het gebied van post voor zover deze niet binnen het postmonopolie valt.

Voor meer informatie:


- www.selektmail.nl

- www.interlanden.nl

- www.dhlglobalmail.nl

- www.interlandenmail.nl


-------------------------------------------------------------------------Noot voor de redactie,