Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Wijkactieprogramma's 2007

Vergroten veiligheid in IJsselmonde

In de Wijkactieprogrammas (WAP) voor Beverwaard, Groot IJsselmonde en Lombardijen staan de extra maatregelen die de deelgemeente IJsse lmonde, Politie, gemeentelijke diensten, woningcorporaties en welzijnsorganisatie Perspect in 2007 nemen om de veiligheid in de wijken te vergroten. De uitkomsten van de Veiligheidsindex staan aan de basis. De bouwstenen uit de index (diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraken, vandalisme, schoon en heel, overlast en verkeer) waarop de wijk niet goed scoort, moeten dankzij maatregelen verbeteren. WAP in pdf

Op de laatste index scoorde Beverwaard 6,3 als cijfer voor de veiligheid, Groot IJsselmonde 6,8 en Lombardijen 6,3. Beverwaard scoorde niet goed op overlast en inbraken. De overlast heeft te maken met jongerenoverlast, hangmannen en burengerucht. Voor Groot IJsselmonde waren inbraken, jongerenoverlast en diefstal de onderdelen waar aandacht aan besteed moet worden. Ook voor Lombardijen zijn de onderwerpen jongerenoverlast en diefstal, aangevuld met schoon en heel. Oud IJsselmonde scoorde een 10. In die wijk worden geen extra maatregelen uitgevoerd.

Van index naar maatregelen
De deelgemeente heeft de veiligheidsindex besproken met de wijkpartners en aanvullingen op basis van recente gegevens toegevoegd. Vervolgens zijn de speerpunten voor 2007 bepaald: de bouwstenen die moeten verbeteren. Daarbij is ook rekening gehouden met de grootste buurtproblemen die door bewoners zijn genoemd. Tot slot zijn de speerpunten en maatregelen met bewoners besproken. Op 26 maart hebben de wijkpartners getekend voor hun extra inzet in 2007.

Jongerenoverlast
In de drie Wijkactieprogrammas komen maatregelen voor om jongerenoverlast tegen te gaan. De werkgroepen Aanpak Jongerenoverlast, met vertegenwoordigers van Politie, Perspect, woningcorporatie(s) en deelgemeente brengen groepen jongeren in kaart. Vervolgens vindt er aanpak plaats van het individu (de leden van de groep), van de groep en van de omgeving (de buurt waar de jongerenoverlast plaatsvindt).

In de Beverwaard concentreert de jongerenoverlast zich rond het winkelcentrum en de Bleyenbeekstraat en Goedenraadweg. In Groot IJsselmonde is er veel overlast in Groenenhagen/Tuinenhoven, met name het Prinsenplein, en in Hordijkerveld. In Lombardijen is er overlast van jongeren bij de Pliniusstraat.

De deelgemeente zal ervoor zorgen dat in Groenenhagen/Tuinenhoven een kunstgrasveld komt. Voor Hordijkerveld wordt een Rebound Center en een Sportjip opgezet. Voor de Beverwaard worden in en vanuit Streetlife activiteiten voor jongeren georganiseerd. Naast activering wordt er gewerkt met individuele trajecten om de overlast terug te dringen. Ook wordt er een actie uitgewerkt om de jeugd een positieve rol in de wijk te geven.

DOSA is een belangrijke partner voor de aanpak van jongerenoverlast. DOSA staat voor Deelgemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak. Het is de aanpak van risico- en probleemjongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Het doel is de jongeren weer naar school of aan het werk te krijgen, of eerst een hulpverleningstraject te laten volgen.

Inbraken
In Groot IJsselmonde zijn inbraken een probleem, in autos, scholen en woningen. Woninginbraak speelt ook in de Beverwaard.

Om de inbraken in autos tegen te gaan, worden automobilisten door middel van borden en folders met op slot, buit eruit gewaarschuwd de auto goed af te sluiten en geen waardevolle spullen in het voertuig achter te laten. Om inbraken in scholen te verminderen, benadert de deelgemeente de besturen van de vijf scholen voor voortgezet onderwijs over de veiligheid in en om de school. De politie zal voorlichting geven aan vijf scholen. Om bewoners extra te informeren over woninginbraakpreventie zullen Politie en Stadstoezicht voorlichtingsacties uitvoeren in buurten die in trek zijn bij inbrekers.

Diefstal
De slechte score op diefstal wordt veroorzaakt door de vele fietsendiefstallen bij Station Lombardijen, zowel aan de zijde van Lombardijen als in Kreekhuizen. De deelgemeente onderzoekt de mogelijkheden om tijdelijk een bewaakte fietsenstalling te plaatsen bij het station, aan de kant van Groot IJsselmonde. Het betreft een tijdelijke stalling in verband met de ontwikkelingen rond het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid.

Schoon
Vooral in Lombardijen noemen bewoners vuil naast de container als buurtprobleem. Roteb en Stadstoezicht zetten in op dit probleem. Stadstoezicht kan vervuilers boetes opleggen. Roteb kan extra inzet op de probleemplekken plegen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het gedrag van de bewoners.

Overlast
Om de overlast van de zogenoemde hangmannen bij winkelcentrum Beverwaard te verminderen, is een alcoholverbod ingesteld rondom het winkelcentrum. Daarnaast worden de oudere jongeren onder meer op trajecten geplaatst, gericht op scholing, werk en/of hulpverlening.

Beverwaard heeft ook te maken met overlast door burengerucht. Hier kan Buurtbemiddeling een oplossing bieden. Daarbij helpen onpartijdige bemiddelaars bewoners om het gesprek met elkaar aan te gaan en zelf hun conflicten op te lossen.

Wijkactieprogramma's 2007 in PDF