Provincie Limburg

Provincie wil kruisen en kapellen in euregio behouden Project 'Verborgen Monumenten'

Kruisen en kapellen zijn vaak verborgen monumenten in het landschap, desalniettemin vertegenwoordigen ze voor veel mensen een belangrijke historische en culturele waarde. Om die reden wil de Provincie Limburg ze weer zichtbaar maken en veilig stellen. Daartoe begint zij in samenwerking met haar partners binnen het Euregio Benelux Midden Gebied (EBMG) het project Verborgen Monumenten.

Startpunt vormt een onderzoek dat in kaart gaat brengen waar deze monumenten staan. Vervolgens wordt door inspectie de bouwkundige toestand vastgesteld: hoe zijn de kruisen en kapelletjes er aan toe. Aan de hand van deze uitkomsten kunnen we aangeven welke renovatie of herstelwerkzaamheden nodig zijn. De informatie die dit alles oplevert wordt gepubliceerd, onder andere op de Cultuurhistorische Waardekaart van de Provincie Limburg. Het inventarisatieproject gaat per juli van start en moet binnen een jaar afgerond zijn.

In een volgende fase willen de onderzoekers selecteren welke monumenten kunnen worden opgeknapt. Een selectiecriterium daarbij vormt de vraag welke monumenten samen een route met toeristische waarde vormen, bijvoorbeeld een oude pelgrimsroutes. Dit vanuit de gedachte dat de herstelde kruisen en kapellen als een economische impuls voor de regio kunnen dienen. Belangrijkste streven is echter het behouden van dit bedreigde erfgoed voor toekomstige generaties.

Projectleider van Verborgen Monumenten is Monumentenwacht Limburg (NL). Deze werkt hierin samen met IGO Leuven (VL), IGO-W (VL). De Provincie Limburg co-financiert de eerste fase van het project met 50.000,-. Het totaalbudget bedraagt 174.260,-, met een Interreg-bijdrage van 87.130,-.

3-4-2007 13:13