Hangouderen; vergeten, verguisd of vergezocht?


03.04.2007 / 14:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. org. vrijwilligerswerk

Ned. org. vrijwilligerswerk

Op verzoek van drie landelijke ouderenfondsen geeft MOVISIE ouderen een stem in de publieke discussie over hangouderen. De komende maanden onderzoekt MOVISIE de leefwereld van ouderen om in beeld te brengen of het fenomeen hangouderen een maatschappelijk probleem is. Met de uitkomsten van het onderzoek wil MOVISIE gemeenten informeren over zin en onzin van maatregelen op dit gebied.

Nu na hangjongeren ook hangouderen ontdekt zijn, zou de groep volgens de media een maatschappelijk probleem zijn. Ouderen die in groepjes bij elkaar de tijd doorbrengen in openbare ruimten; sommige waarnemers noemen ze een vergeten groep die zich niet aangesproken voelt door het bestaande aanbod van lokale vrijetijdsvoorzieningen. Anderen hebben het beeld van een verguisde groep, die wordt opgejaagd of uitgejouwd door het publiek. Weer anderen vinden het allemaal maar vergezocht: een opgeklopte mediahype. Eén geluid ontbrak tot nu toe in de publieke discussie: dat van de hangouderen zelf.

Ontwikkeling in kaart
Het onderzoek van MOVISIE brengt de aard en omvang van deze ontwikkeling in kaart. Vertrekpunt daarbij vormt de vraag in hoeverre hangouderen als een maatschappelijk probleem gezien moeten worden. Op basis van de bevindingen doet MOVISIE aanbevelingen voor lokale beleidsmakers en welzijnsorganisaties om het welzijn van ouderen te bevorderen op basis van de behoeften van de ouderen zelf.

Onderzoek
Het onderzoek naar hangouderen wordt uitgevoerd in het kader van het project Zilveren Kracht, een nationaal stimuleringsprogramma dat ouderen wil stimuleren hun levenservaring zo lang mogelijk in te zetten voor de samenleving. Ouderenfondsen VSBfonds, RCOAK en de Stichting Sluyterman van Loo maken het onderzoek financieel mogelijk. Door middel van de methode van participerende observatie en intensieve gesprekken met ouderen zullen de onderzoekers achterhalen wat de groep ouderen beweegt om een (groot) deel van hun tijd door te brengen in (semi-) openbare ruimten. Daarnaast gaan de onderzoekers in gesprek met sleutelfiguren zoals wijkagenten, middenstanders, toezichthouders, straathoekwerkers en ouderenadviseurs. Meldingen en meningen over het onderzoek kunnen per e-mail doorgegeven worden aan onderzoeksleider Kees Penninx, k.penninx@movisie.nl.

Movisie zal de resultaten van het onderzoek presenteren tijdens een landelijke werkconferentie in het najaar. Een uitgebreide beschrijving van het onderzoeksvoorstel is te vinden op www.zilverenkracht.nl.

Noot voor de pers
Meer informatie: Afdeling Communicatie, Renate Martens, r.martens@movisie.nl of 030-789 22 15