Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: Hofpoort Ziekenhuis niet belemmerd door kartel om kliniek op te richten

03-04-2007

Stichting Hofpoort Ziekenhuis in Woerden wordt niet belemmerd door een vermeend kartel van zorgverzekeraars om een zelfstandig behandelcentrum (zbc) voor kno-ingrepen (keel, neus en oren) op te richten. Dit zegt de NMa in een reactie op de klacht van het Hofpoort ziekenhuis over vermeende kartelvorming door zorgverzekeraars en de rol van de regiovertegenwoordiger.

De regiovertegenwoordiger maakt namens de zorgverzekeraars afspraken met de medisch specialist en het ziekenhuis over de honorering van te verrichten werkzaamheden (een zogenaamde lumpsumafspraak). Een medisch specialist die buiten het ziekenhuis waaraan hij verbonden is extra inkomsten wil verwerven, kan hiervoor een zogenaamde vrijwaringsaanvraag indienen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor goedkeuring van deze aanvraag heeft de medisch specialist onder meer instemming nodig van de regiovertegenwoordiger, zo bepaalt VWS. De weigering van de regiovertegenwoordiger om in te stemmen met de aanvraag was reden voor Hofpoort om een klacht in te dienen bij de NMa over vermeende kartelvorming door de zorgverzekeraars. Dat door de weigering de samenwerking tussen het ziekenhuis en de medisch specialist wellicht niet mogelijk is, is geen afspraak die de concurrentiemogelijkheden voor het ziekenhuis om een zbc te starten, beperkt, aldus de NMa. Volgens de toezichthouder zijn er andere mogelijkheden om een zbc te starten, zonder de goedkeuring van de regiovertegenwoordiger.

Een ander deel van de klacht van Hofpoort had betrekking op de rol die de regiovertegenwoordiger inneemt tijdens de onderhandelingen over de financiering van ziekenhuizen. De NMa verwijst naar de beleidsregels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hierin staat dat marktpartijen verplicht zijn om tijdens een collectief overleg tot een voorstel te komen, waarna de NZa het budget en de tarieven vaststelt op grond van de Wet Marktordening Gezondheidszorg. De Mededingingswet is niet van toepassing op de rol van de regiovertegenwoordiger tijdens dit collectieve overleg.

Zorg is een prioriteit in de NMa-Agenda 2007. Ook dit jaar blijft de NMa alert op signalen die zij ontvangt en zal zij de zorgmarkt actief blijven monitoren. De NMa werkt bij het toezicht in de zorg samen met de NZa.