Speciaal VN-verdrag moet mensen met een handicap beschermen 03 april 2007, New York - De Verenigde Naties hebben op 30 maart tijdens een speciale vergadering een verdrag aangenomen waarin de rechten van de ongeveer 650 miljoen mensen met een handicap worden gewaarborgd.

Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, met links de Armeense Ani Hovhannisyan. Foto: Unicef/HQ07-0266/Markisz Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, met links de Armeense Ani Hovhannisyan. Foto: Unicef/HQ07-0266/Markisz

Vooral vrouwen en kinderen die gehandicapt zijn, vormen een kwetsbare groep. Zij lopen een groter risico om gewond te raken, of het slachtoffer te worden van geweld, misbruik of uitbuiting. Ook bestaat bij gehandicapte vrouwen en kinderen het gevaar dat ze in de steek worden gelaten of worden verwaarloosd.

Lenín Moreno Garcés is vice-president van Ecuador. Hij zit sinds 1998 in een rolstoel nadat hij bij een overval een kogel in zijn rug kreeg. Ook hij nam deel aan de vergadering en tekende na afloop het verdrag. "Het is belangrijk dat we vrouwen en kinderen met een handicap speciale aandacht geven. Met alle inspanningen en al het geld dat we in hen investeren dragen we niet alleen bij aan een betere samenleving. We investeren ook in de toekomst."

Vooroordelen
De 18-jarige Ani Hovhannisyan gebruikt in Armenië haar journalistieke talenten om op te komen voor de rechten van kinderen met een handicap en voor het kweken van begrip voor hun situatie. Zij zei tot de aanwezigen: "In elke samenleving leven er vooroordelen ten opzichte van gehandicapten en die zijn moeilijk uit te roeien. Kinderen kunnen ons helpen om onze samenleving te veranderen, waardoor gehandicapte mensen er gewoon deel van kunnen uitmaken. Kinderen accepteren mensen makkelijker zoals ze zijn."

Het verdrag is in drie jaar tijd tot stand gekomen (en dat is volgens VN-begrippen snel), maar in de praktijk blijkt dat minder dan vijftig landen wetten hebben die mensen met een handicap bescherming bieden. "Tot nu toe is er op een nogal bevoogdende manier met de rechten van gehandicapten omgegaan. Ze moesten bijna dankbaar zijn voor het feit dat zij ook rechten hebben," zei Lenín Moreno Garcés. "Vanaf nu kunnen gehandicapten aanspraak maken op hun recht op vrijheid, onafhankelijkheid, werk, recreatie, onderwijs en economische zelfstandigheid."