Gemeente Nederbetuwe


Vondst voor gemeente

03 apr 2007
Metaalvondst in de vorm van een oude munt door de heer Van Schuppen. Metaaldetectie is de hobby van de Dodewaardse Piet van Schuppen. Met de detectorschotel speurt hij op braakliggende gronden nieuwsgierig naar sporen die vertellen wat zich in vroeger tijd in onze woonomgeving heeft afgespeeld. "Kijken naar het verleden. De stille getuigen van die metaalvondsten kunnen je op die manier erg bezighouden", aldus de heer Van Schuppen.

Onlangs was "De Leede" zijn verkenningsgebied nadat hij hiervoor toestemming vroeg en kreeg van de gemeente. Na een grondig en secuur zwaaien met de schotel van de detector op een areaal van ongeveer 4.000 m2 vond hij een cent uit de Willem-I-periode. "Tevoren spreek ik altijd met de eigenaar van de grond af, dat wanneer ik een gevonden voorwerp al in mijn bezit heb, de "dubbele" aan de eigenaar van de grond geef. En dat was het geval met deze munt". De gemeente waardeert deze geste bijzonder. De vondst prijkt inmiddels in een vitrinekast.

De heer Van Schuppen met de munt waar op de voorzijde een gekroonde W tussen het jaartal 23 staat en op de keerzijde een gekroond Nederlands wapen met eeuwaanduiding 18. Het exemplaar heeft een gladde rand, is in 1823 in Utrecht geslagen en komt uit een serie van 22.300.130