EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

04/03/2007 - EVO: 'ProRail moet einde maken aan vertragingen op spoor'

vertragingen op spoor'

EVO: 'ProRail moet einde maken aan vertragingen op spoor'

Niet alleen passagiers ondervinden problemen door de vertragingen op het spoor. Bedrijven die goederen laten vervoeren en ondernemers die afhankelijk zijn van een tijdige ontvangst zijn steeds vaker de dupe van storingen en onderhoud. EVO maakt zich ernstige zorgen over de problemen met vertragingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan bij infrabeheerder ProRail. EVO wil dat ProRail alles op alles zet om verdere overlast te voorkomen. Ook is het volgens EVO belangrijk dat ProRail goed onderzoekt wat de oorzaak hiervan is, zodat toekomstige vertraging zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Het spoorvervoer is minder flexibel dan het wegvervoer en kan niet omrijden of kiezen voor een alternatieve route. Juist daarom is een betrouwbare uitvoering van de dienstregeling essentieel.

Medio december is de nieuwe dienstregeling van de NS ingegaan. Bij het vaststellen daarvan was de NS uitgegaan van oplevering van de Betuweroute per 1 januari jl. Internationale goederentreinen zouden dan van die nieuwe route gebruik kunnen maken. Nu deze datum niet is gehaald, is de beschikbare ruimte voor goederentreinen relatief nog kleiner en is het nog moeilijker om vertragingen op te vangen. Deze problemen bewijzen dan ook het belang van de Betuweroute én voldoende capaciteit voor goederenvervoer op het reguliere spoornet.

Dit blijkt ook uit de storingen op het spoor bij Tilburg vandaag. Voor ondernemers leveren deze vertragingen problemen op, omdat voor hun de spoorroute door Brabant de belangrijkste spoorverbinding met het buitenland is. Maar ook grote bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn afhankelijk van een betrouwbare spoorverbinding.