LEI

Sanitaire maatregelen in de zuivelhandel

3 apr 2007
Onderdeel: LEI

De wereldhandel in zuivelproducten is onderworpen aan sanitaire maatregelen, gericht op het beschermen van leven en welzijn van mensen en dieren tegen infectieziekten en verontreiningen. Het vermoeden bestaat dat deze maatregelen soms onder valse voorwendselen worden gebruikt. Dit misbruik zal naar verwachting toenemen naarmate de tarifaire handelsbelemmeringen in de zuivel in de loop van tijd verder worden afgebouwd.

De International Agricultural and Food Trade Policy Council (IPC) uit Washington DC, VS, en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) hebben het LEI gevraagd om dit te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek zijn tijdens ronde-tafeldiscussie besproken op 2 maart bij de WTO in Geneve, Zwitserland. Dit gebeurde met een panel met vertegenwoordingen van de internationale zuivelindustrie, beleidsmakers en instituten die gerelateerd zijn aan het SPS-verdrag voor een publiek van waren circa 90 leden van SPS-delegaties.Thom Achterbosch heeft daar een de voorlopige onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Het doel van het onderzoek is:

* het inventariseren van de handelsbelemmerende effecten van sanitaire maatregelen voor zuivelexporterende bedrijven;
* het beperken van de tegenmaatregelen die getroffen exportbedrijven hanteren;

* het verkennen van de mogelijkheden voor oplossingen in termen van wereldwijde standaarden om de negatieve effecten van sanitaire maatregelen structureel te beperken.

Het LEI-rapport Sanitary Requirements in Dairy Trade: Evidence from an Exporter Survey on Divergent Standards zal in de zomer van 2007 verschijnen.

Samenvatting van de bijeenkomst
Powerpoint presentatie 'Sanitary Requirements in Dairy Trade' Meer informatie

Contact
Thom Achterbosch
thom.achterbosch@wur.nl