Gemeente Drechterland

3-4-2007
Kappen populieren aan de Hornweg
Het kappen van een groot aantal populieren aan de Hornweg in Hem, heeft tot vragen geleid bij diverse inwoners. Normaal wordt immers een kapvergunning verleend die vervolgens met een korte toelichting wordt gepubliceerd. In dit geval is was dit niet verplicht.

Uitzondering
Een kapvergunning was niet nodig omdat het een wegbeplanting betreft van niet-geknotte populieren, één van de uitzonderingssituaties uit de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit neemt niet weg dat een toelichting in deze gemeenterubriek wel op zijn plaats is.

50 jaar oud
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de wegbeheerder, had al langere tijd problemen met de 135 populieren langs de Hornweg. De circa 50 jaar oude bomen hadden door hun leeftijd een verhoogde kans op takbreuk. Bij de laatste hevige storm deze winter is bovendien de waterleiding, die onder de bomen doorloopt, op 15 plaatsen lek geraakt. Hierdoor is een aantal omwonenden flink gedupeerd. Deze overlast had zich de voorgaande jaren ook al een paar keer voorgedaan, maar in minder ernstige mate.

78 bomen gekapt
De kap van de populieren stonden voor het jaar 2008 in de planning. Gezien de overlast en de risicoâs heeft het Hoogheemraadschap besloten om de 78 bomen die op de waterleiding staan alvast in 2007 te verwijderen. De weg wordt herplant met witte els (Alnus incana).
---