Stichting Aids Fonds

Besnijdenis officieel erkend als middel in de aidsbestrijding


02-04-2007
De kans op besmetting met het aidsvirus vermindert met 60% nadat een heteroseksuele man zich heeft laten besnijden. Dit is gebleken uit studies onder duizenden mannen in Kenia, Oeganda en Zuid-Afrika. De World Health Organization en UNAIDS, twee gezondheidsorganisaties van de Verenigde Naties, adviseren nu dat heteroseksuele mannen zich laten besnijden in die landen waar hiv veel voorkomt en waar heteroseksueel contact de voornaamste aanjager is van de epidemie.

Effect van besnijdenis
In Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zullen de komende twintig jaar naar schatting 5,7 miljoen nieuwe gevallen van hiv-besmetting en drie miljoen sterfgevallen door aids voorkomen kunnen worden door besnijdenis. Naar schatting is 30 procent van alle mannen ter wereld besneden. Een man die net besneden is, kan de eerste zes weken geen seks hebben. De wond moet eerst helen. Anders is de kans op hiv-overdracht juist hoger.

In welke gevallen geen besnijdenis?
Besnijdenis wordt niet aanbevolen voor landen waar hiv relatief weinig voorkomt, zoals Nederland. Daarnaast heeft het minder effect in landen waar hiv vooral voorkomt onder prostituees, druggebruikers en homoseksuele mannen. Het is nu nog niet duidelijk of besnijdenis ook vrouwen beschermt. Indirect is dat natuurlijk wel het geval. Als dankzij besnijdenis minder mannen hiv oplopen, zullen op den duur ook minder vrouwen besmet raken. Ook is nu nog niet duidelijk of besnijdenis hiv-overdracht via anale seks kan terugdringen. Besnijdenis wordt niet aanbevolen voor mannen die hiv hebben. Er is nog niet bewezen of dit een positief effect heeft.

Veilig vrijen
Omdat besnijdenis geen complete bescherming biedt tegen hiv, is het geen vervanging van het condoom. Een condoom beschermt bij geslachtsgemeenschap nog steeds het beste tegen hiv-overdracht. Kortom, besnijdenis wordt vooral gepromoot als extra bescherming naast het condoom. In landen waar condooms slecht beschikbaar zijn, zal meer gewicht hangen aan de bescherming die besnijdenis kan bieden.