Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Sterren in techniek in Hoogezand-Sappemeer (persbericht 029, 03 april 2007)

Tijdens het project Hoogvliegers, sterren in techniek, kunnen alle inwoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer deelnemen aan `technische activiteiten'. Deze activiteiten vinden plaats op 10, 11, 18 en 25 april. Het openbaar basisonderwijs is de motor achter dit project.

Het doel is om te laten zien hoe leuk en interessant techniek is en om mensen ervan bewust te maken dat techniek overal om hen heen is. Daarnaast willen de openbare basisscholen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer techniek een steviger plek geven in het onderwijs. Er zijn veel technisch getalenteerde kinderen en dat talent moet op school aangewakkerd worden. Niet alleen omdat de samenleving behoefte heeft aan meer technici, maar ook omdat kinderen niets liever doen dan onderzoeken, experimenteren en uitvinden.

In april vinden activiteiten plaats op diverse plekken in Hoogezand met het thema techniek. Het project is breed opgezet, ook met het bedrijfsleven. Op 10 en 11 april staat de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit in Hoogezand met sterrenkundige experimenten. Op de 11 april kunnen opa's en oma's met hun kleinkinderen proefjes doen in de Openbare Bibliotheek en kunnen kinderen een kijkje nemen achter de schermen bij het zwembad De Kalkwijck. 's Avonds is er een bijeenkomst in 't Kielzog over techniek in het bedrijfsleven én techniek in het onderwijs, met medewerking van ondernemers en onderwijsdeskundigen.

Er wordt zelfs via een satellietverbinding contact gelegd met oud-inwoner van Hoogezand-Sappemeer Peter Teuben, die tegenwoordig sterrenkundige is in Amerika. Theo Jurriens, bekend van TV Noord én bedenker van de Discovery Truck, treedt die avond op als spreekstalmeester. Kinderen van 5 jaar en ouder kunnen woensdagmiddag 18 april de voorstelling "De astronaute en de ster" zien in 't Kielzog. Op 25 april komt de Discovery Truck weer op het voorplein van het gemeentehuis, ditmaal met het thema "techniek in de regio". Ook kunnen geïnteresseerden 's avonds in CineCity terecht voor de film An Inconvenient Truth van Al Gore, over de gevaren van het broeikaseffect. De bioscoop verzorgt na afloop voor de bezoekers een rondleiding door de technische cabine.

Op 25 april vindt ook de jaarlijkse themadag voor het openbaar basisonderwijs plaats. Het onderwijspersoneel krijgt 's ochtends diverse technische workshops aangeboden en 's middags cabaret. Wethouder Cor Drost opent de dag om 08.30 uur in Hotel Faber te Hoogezand. Omdat de kinderen die dag vrij zijn, kunnen zij de 25ste in het winkelcentrum De Hooge Meeren terecht voor allerlei technische activiteiten die worden verzorgd door studenten van de Hanzehogeschool Groningen Voor meer informatie zie hier.