Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht

Tui nederland en de kustvereniging beschermen walvissen en dolfijnen

Reisorganisatie ontwikkelt richtlijnen voor verantwoord walvistoerisme

Rijswijk, dinsdag 3 april 2007 - TUI Nederland, bekend van onder andere de vakantiemerken Arke, Holland International en KRAS, zet zich in voor de bescherming van walvissen en dolfijnen in het wild. TUI Nederland heeft in samenwerking met de Europese Kustvereniging strikte richtlijnen opgesteld voor het verantwoord spotten van walvissen en dolfijnen. Hiermee richt de reisorganisatie zich op verantwoord walvistoerisme. Door het verstrekken van een folder over walvissen en dolfijnen vraagt TUI Nederland ook een actieve bijdrage van de vakantieganger voor het behoud van deze dieren.

Dolfijnen en toerisme
Wereldwijd stijgt het aantal vakantiegangers dat walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving wil bewonderen. De dieren worden door hun populariteit steeds vaker gestoord in hun natuurlijke gedrag. Verstoring kan stress en verwondingen veroorzaken, de voortplanting verhinderen of zelfs de dieren verjagen naar andere delen van de oceaan. Verantwoord walvistoerisme kan juist een bijdrage leveren aan de bescherming en het behoud van walvissen en dolfijnen in het wild. Directeur Kustvereniging Albert Salman: "We hebben dolfijnen en toerisme gekozen als één van de speerpunten van het VN Jaar van de Dolfijn. We willen komen tot wereldwijd geaccepteerde richtlijnen en tot een toezicht daarop door overheden, natuurorganisaties en consumenten. We zijn dan ook verheugd dat TUI Nederland actief met verantwoord walvistoerisme aan de slag is gegaan en hopen dat andere reisorganisaties dit goede voorbeeld zullen volgen."

Richtlijnen voor verantwoord walvistoerisme

TUI Nederland heeft in samenwerking met internationale organisaties, waaronder de Kustvereniging, het IFAW en Nova Atlantis, richtlijnen ontwikkeld voor het verantwoord spotten van walvissen en dolfijnen. "We vinden het belangrijk dat niet alleen nu, maar ook in de toekomst onze gasten kunnen genieten van de dolfijnen en walvissen in de zee. We hebben daarom richtlijnen voor verantwoord walvistoerisme opgesteld die we aan onze gecontracteerde aanbieders voorleggen", aldus Elise Allart, duurzaam toerisme manager van TUI Nederland. De richtlijnen verplichten de aanbieders van walvisexcursies onder andere een minimale afstand van honderd meter aan te houden bij walvissen en een afstand van vijftig meter bij dolfijnen. Daarnaast zijn zij verplicht een educatief programma aan de gasten te bieden.

Vakantieganger als controleur
De samenwerking tussen TUI Nederland en de Kustvereniging gaat verder. De Kustvereniging gaat controleren of de excursieaanbieders op de belangrijkste walvisspotbestemmingen van TUI Nederland zich houden aan de voorgelegde richtlijnen. De resultaten worden getoond op een walvisspotkaart op de website van de Kustvereniging. De vakantiegangers worden ook controleurs. Elise Allart: "Onze gasten ontvangen een folder met de juiste gedragsregels voor het verantwoord spotten. Op dit moment gebeurt dit alleen nog in de Azoren, maar andere bestemmingsfolders zullen snel volgen. Naast dat de gasten worden gevraagd niet te zwemmen met wilde walvissen en dolfijnen, omdat dit het natuurlijke gedrag, de gezondheid en de populatie van de dieren verstoord, vragen we onze gasten overtredingen van de bootsman of de aanbieder te melden, zodat we gepaste actie kunnen ondernemen."


---