Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

maandag 2 april 2007

PERSBERICHT

NEDERLANDSE GELDBOOM GROEIT INTERNATIONAAL VERDER

Helft Nederlandse deelnemers International Trade Fair gelauwerd in Boekarest

Den Haag- Vier studentenbedrijven uit Nederland hebben de eer van Nederland hooggehouden op de International Trade Fair (de internationale Marktdagen) in Boekarest, Roemenië. Het studentenbedrijf Stebeon won de tweede prijs en het studentenbedrijf Money Tree kreeg de speciale juryprijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een bijzondere prestatie in het deelnemersveld met in totaal 76 studentenbedrijven uit 30 verschillende landen.

Stebeon vaart onder de vlag van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en brengt de Twisted Soap aan de man. Dit multifunctionele product voor de badkamer is door het team van Stebeon zelf ontwikkeld en vermarkt (www.stebeon.nl). Money Tree is een bedrijf van de Fontys Hogeschool Eindhoven. Deze ondernemers hebben een heuse geldboom ontwikkeld (www.money-tree.nl). Verder viel het studentenbedrijf Snowgo van de Hogeschool Toerisme en Hospitality uit Utrecht met hun ski-carrier net niet in de prijzen, ze werden vierde (www.snowgo.nl). Floresta van de opleiding AOC Oost van de vestiging Twello deed goede zaken met hun handgemaakte decoratieve kastjes (www.floresta.nl).

Leren ondernemen in een studentenbedrijf

De International Trade Fair wordt elk jaar georganiseerd door één van de landen die is aangesloten bij Junior Achievement Young Enterprise. Dat is de overkoepelende Europese organisatie van alle instellingen die ondernemerschap in het onderwijs stimuleren. Jong Ondernemen doet dat in Nederland en organiseert verschillende evenementen op lokaal en nationaal niveau voor de aangesloten 700 studentenbedrijven in het middelbaar en hoger onderwijs. Studentenbedrijven kunnen zich op die evenementen presenteren en strijden om verschillende prijzen. Zo wordt jaarlijks op de Nationale Marktdagen uiteindelijk één bedrijf geselecteerd dat doorgaat naar de International Trade Fair.

Het programma studentenbedrijf is een initiatief van de stichting Jong Ondernemen. De stichting is opgericht op initiatief van VNO-NCW, ABN AMRO bank, Kamers van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken en houdt zich bezig met het stimuleren van ondernemerschap bij studenten. Jong Ondernemen biedt op elk onderwijsniveau het project studentenbedrijf. In dat project maken studenten in de praktijk kennis met alles wat bij ondernemen en het bedrijfsleven komt kijken. Ze richten een bedrijf op dat ze gedurende een schooljaar zelf runnen. Ze doen alles wat ook binnen een 'echte' onderneming gebeurt, van het maken van een ondernemersplan en de inkoop of het ontwerp van een product of dienst, tot de uitgifte en verkoop van aandelen, de marketing en promotie.

/einde persbericht/