Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 3 april 2007

03 Apr 2007


1. Positief advies financiering versnelde inrichting Eelder- en Peizermaden
Gedeputeerde staten spreken de intentie uit om 13,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de versnelde inrichting van Eelder- en Peizermaden. Daarbij wordt de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur gecombineerd met waterberging. In totaal wordt 1.700 hectare nieuwe natuur en waterberging gerealiseerd. De provincie Drenthe en het waterschap Noorderzijlvest, de opdrachtgevers van het project, hebben tot nu toe het project op basis van gelijkwaardigheid gefinancierd. Ook voor de rest van het project worden de kosten evenredig verdeeld. Op basis van de financiële toezeggingen van provincie en waterschap stelt de Bestuurscommissie Peize, de voormalige Landinrichtingcommissie, haar uitvoeringsplannen op. De maatregelen van de versnelde inrichting van Eelder- en Peizermaden zijn opgenomen in het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP). Dat is opgesteld als uitvoeringsdocument van de bestuursovereenkomst tussen het rijk en de provincie over de inrichting van het landelijk gebied.


2. Voortzetting planmatige kavelruil
Het project planmatige kavelruil verloopt goed en krijgt een vervolg. Doel was inzicht te krijgen in hoe kavelruil op een doelmatige en gestructureerde manier kan worden gebruikt voor met name structuurverbetering van de landbouw. Na een evaluatie heeft de Commissie Landelijk Gebied geadviseerd de door haar ingestelde kavelruilcommissie rechtstreeks door het college van gedeputeerde staten te laten benoemen. Hoewel in principe grond op vrijwillige basis wordt geruild, krijgt de commissie de bevoegdheid herverkavelingen zonodig op wettelijke basis door te zetten. Dat gebeurt binnen de kaders, die gelden sinds de inwerkingtreding van de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG). Het ontwerpbesluit van GS wordt voorgelegd aan PS, die vier weken de tijd krijgen voor het indienen van wensen of bedenkingen.


3. Jaarverslag BLOW 2006
Gedeputeerde staten hebben kennis genomen van het landelijke jaarverslag BLOW 2006. Het doel van BLOW (Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie) is om in 2010 landelijk 1500 mW aan windenergie te realiseren. De taakstelling voor Drenthe ligt op 15 mW.


4. Inwerkingtreding stiltegebied Balloërveld De provinciale regels voor stiltegebieden in Drenthe treden vanaf heden ook in werking voor het Balloërveld. Het natuurgebied is jarenlang in gebruik geweest als militair oefenterrein. In september 2006 zijn alle militaire activiteiten officieel gestopt en is het terrein overgedragen aan Staatsbosbeheer. In de provinciale omgevingsverordening was het Balloërveld al aangewezen als toekomstig stiltegebied. De regels die nu in werking treden bepalen dat er geen grootschalige evenementen of luidruchtige activiteiten mogen plaatsvinden.


5. Kandidaatstelling verkiezing leden Eerste kamer Het college van GS heeft Commissaris van de Koningin de heer A.L. ter Beek aangewezen om de kandidatenlijsten op 24 april 2007 in ontvangst te nemen.


6. Resultaten symposium Samenwerken aan natuur en landschap GS hebben kennisgenomen van de uitkomsten en aanbevelingen van het symposium "Samenwerken aan natuur en landschap". Dat heeft op 22 maart jongstleden plaatsgevonden en is door ruim 250 mensen bijgewoond. Tijdens het symposium presenteerden twee expertteams, één voor natuur en één voor landschap, hun aanbevelingen voor nieuw provinciaal beleid. GS komen hier voor de zomer van dit jaar op terug.


7. Bodemsanering Esweg (derde wijk) in Veenhuizen De provincie Drenthe verzoekt Domeinen om een financiële bijdrage voor de kosten van de voorgenomen bodemsanering van de Esweg (3de wijk) in Veenhuizen. De bodemsanering is nodig vanwege de aanleg van een nieuwe waterverbinding tussen het Fochteloërveen en de Slokkert. De provincie acht de staat verantwoordelijk voor de vervuiling omdat de 3e wijk in het verleden is dichtgestort met o.a. afval uit de penitentiaire inrichting Veenhuizen. De sanering kost tussen de 1 en 1,5 miljoen euro.


8. Laatste taken van provincie naar OV-bureau GS hebben ingestemd met de eindafrekening van de vervoersconcessie 2001-2005 en de Bosbus en hebben daarmee de laatste rechtstreekse subsidierelaties met Arriva beëindigd. Het OV-bureau onderhoudt nu alle subsidierelaties met vervoerders in de regio.


9. Provincie saneert oude rijksvergunningen vaarwegen De oude rijksvergunningen vaarwegen voor werken op of in vaarwegen is beëindigd en waar nodig omgezet naar het provinciale beleid. Dat betekent dat oude vergunningen voor bijvoorbeeld ligplaatsen op grond van de rijksregeling zijn omgezet naar gebruiksovereenkomsten voor betrokkenen. De betreffende vergunninghouders en andere belanghebbenden zijn hierover per brief geïnformeerd.


10. Jaarverslag van de Commissie rechtsbescherming over het jaar 2006 Gedeputeerde staten hebben het jaarverslag voor kennisgeving aangenomen.

Eerder genomen besluiten

Beperkte toepassing stil asfalt door provincie
De provincie wil in de toekomst de toepassing van geluidsreducerend asfalt overwegen indien een gemeente hiertoe een verzoek indient. Het college heeft richtlijnen vastgesteld voor de toepassing van het stillere asfalt. Voorwaarde is wel dat de verzoekende gemeente voor de helft bijdraagt aan de meerkosten die ontstaan bij toepassing van stil asfalt. Tegelijk heeft het college vastgesteld niets te zien in ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton).
Het stille asfalt op provinciale wegen in Meppel, Coevorden en op de N854 heeft een bevredigend resultaat opgeleverd, vindt VVD-gedeputeerde Swierstra. Bij de reconstructie van deze wegen bleek het stille asfalt bij te dragen aan geluidsreducering. Het college vindt wel dat het geluidsreducerende asfalt alleen op de hoofdroutes toegepast dient te worden en niet op de zogenaamde erftoegangswegen. Op dit type wegen is de snelheid dermate laag dat stil asfalt niet effectief is. Het college wijst daarbij op de hoge kosten van stil asfalt en de lagere levensduur. De prijs van stil asfalt lag in 2006 63 procent hoger dan het normale asfalt. Het geluidsreducerende asfalt gaat bovendien circa 5 jaar korter mee.
Naast geluidsreducerend asfalt zijn er andere oplossingen denkbaar om overlast te beperken. De provincie maakt hiervoor gebruik van geluidswallen en schermen, geluidsisolatie van woningen en soms het verlagen van de maximum snelheid.
Het college ziet af van ZOAB vanwege de hoge kosten en de kortere levensduur. Ook de bestijding van gladheid op ZOAB is kostbaar en verloopt moeizaam.

Afspraken over verdubbeling N33 op papier
In een brief aan Rijkswaterstaat Noord-Nederland hebben de colleges van GS van Drenthe en Groningen de afspraken over de N33 bevestigd. De belangrijkste afspraken betreffen de regionale financiering en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het realiseren van het project.

Op Drentse Maat krijgt vervolg
Een aantal regelingen voor kavelruil en bedrijfsverplaatsingen wordt samengevoegd en als één regeling opgenomen in het provinciaal Meerjarenplan (pMJP). Het gaat om de Landinrichting Op Drentse Maat en Hunzemaat, de Verplaatsingsregeling Agrarische Bedrijven (VAB) en de Verplaatsingsregeling Drentse Bedrijven (VDB). Deze regelingen zijn de afgelopen jaren met succes toegepast, waardoor tien landbouwbedrijven konden worden verplaatst vanuit de Ecologische Hoofdstructuur of vanuit plaatsen, waar bedrijven als gevolg van de milieuwetgeving geen uitbreidingsmogelijkheden meer hadden. Door de regelingen voor bedrijfsverplaatsing en voorfinanciering van kavelruil samen te voegen en onder te brengen in het pMJP wordt de samenhang met andere subsidieregelingen, die gefinancierd worden vanuit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) duidelijker. Ook moet de regeling op eenvoudige manier kunnen worden verruimd. Wanneer bijvoorbeeld behoefte is om op grotere schaal grond voor te financieren voor verwerving voor de EHS of om een grondpot te vormen voor landinrichting, dan past dat in de systematiek. Voor de financiële afwikkeling van kavelruil en de verplaatsing van bedrijven worden afspraken gemaakt met het Nationaal Groenfonds en de Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Nieuwe samenstelling Provinciale Adviescommissie Beeldende Kunst GS hebben ingestemd met de nieuwe samenstelling van de Provinciale Adviescommissie Beeldende Kunst. De heer E. Luermans uit Tiel wordt herbenoemd als voorzitter tot het einde van de beleidsperiode, in december 2008. De heer M. Borchert, beeldend kunstenaar uit Groningen, wordt benoemd tot algemeen lid voor een periode van vier jaar. De adviescommissie Beeldende Kunst adviseert het college over de artistieke kwaliteit en de financiële opzet van aanvragen op het gebied van de beeldende kunst. De commissie bestaat uit een voorzitter en vijf onafhankelijke deskundigen.
De andere leden van de adviescommissie zijn Wia van Dijk uit Assen, Nanda Jansen uit Utrecht, Maryan Geluk uit Amsterdam en tenslotte Margot Slomp uit Groningen.

Genomineerden Culturele Prijs van Drenthe 2007
Het college van GS heeft de vijf genomineerden voor de Culturele Prijs bekend gemaakt. Zij lieten zich bij hun keuze adviseren door een onafhankelijke adviescommissie. De genomineerden zijn vooral geselecteerd omdat ze bijzondere verdiensten hebben geleverd op cultureel gebied in Drenthe. Op zaterdag 23 juni zal Commissaris van de Koningin de heer A.L. ter Beek de Culturele Prijs uitreiken tijdens het Literair Festival Zomerzinnen in Wezup. De genomineerden zijn Peter Dijkstra, Daniël Lohues, Albert Haar, Ab Sligter en Sjoerd Wagenaar

Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.