Gemeente Rotterdam

Nr. 58
3 april 2007

Opstelten en Bolsius openen klimaatwebsite en tentoonstelling schone lucht

Rotterdam werkt aan een gezonder klimaat

Burgemeester Ivo Opstelten en waarnemend wethouder Milieu Lucas Bolsius hebben in de Stadswinkel aan de Coolsingel, op 3 april de openingshandelingen verricht voor de website www.rotterdam.nl/klimaat en de tentoonstelling Schone lucht in Rotterdam. Beide maken deel uit van het programma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en de bijbehorende publiekscampagne Rotterdam werkt aan een gezonder klimaat. Tientallen maatregelen moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in Rotterdam verbetert en mede daardoor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) terugdringt en de concentraties van fijn stof en stikstofdioxide verminderen. Als partner van het Clinton Climate Initiative, een alliantie van veertig wereldsteden die de strijd aangaan tegen klimaatverandering, wil Rotterdam in 2025 vijftig procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Bij de opening worden de bestuurders terzijde gestaan door tien klimaatbewuste jeugdambassadeurs van de stichting Jeugd Nu.

"Een gezonder klimaat met een schone lucht is bittere noodzaak", zo benadrukt de heer Opstelten in zijn speech. "Het is een doel, een opdracht waar we direct mee aan de slag moeten." Op Europees en landelijk niveau zijn strenge regels vastgesteld om de luchtkwaliteit te bewaken. Deze regels zijn er gekomen om de gezondheid van mensen te waarborgen. Daarnaast zijn bouwplannen stopgezet omdat door de bouw meer fijn stof en stikstofdioxide zou vrijkomen dan is toegestaan - bijvoorbeeld doordat door het plan het autoverkeer toeneemt. "Als partner van het Clinton Climate Initiative, een alliantie van veertig wereldsteden die de strijd aangaan tegen klimaatverandering, wil Rotterdam in 2025 ten opzichte van 1990 vijftig procent minder uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dit percentage is noodzakelijk wil heel Nederland in 2025 kunnen voldoen aan het Europese voorstel voor een uitstootvermindering van 30 procent. Rotterdam gaat actief zoeken naar manieren om op duurzame wijze te blijven voldoen aan de toenemende energievraag. Daarom gaan we als gemeente innovaties en nieuwe technieken stimuleren."

Rotterdam gaat op alle fronten de strijd aan voor een schone lucht: als stad en in samenwerkingsverband met andere partners. "De tientallen maatregelen moeten als vanzelf leiden tot een betere luchtkwaliteit", aldus de heer Bolsius tijdens zijn speech. "Maar het tempo van schoner worden van de lucht, ligt lager dan het tempo waarop normen worden aangescherpt. Goed nieuws is dat uit metingen van de DCMR Milieudienst Rijnmond blijkt dat de lucht boven Rotterdam, de afgelopen 35 jaar wel degelijk langzaam maar zeker aan het klaren is. . Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. We moeten onze schouders eronder zetten. Niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties na ons." De aanwezige jeugdambassadeurs zijn het roerend met hem eens en beloven hem dat zij in ieder geval hun steentje zullen bijdragen. Publiciteit en programma's
De website www.rotterdam.nl/klimaat en de tentoonstelling Schone Lucht in Rotterdam zijn onderdeel van de publiekscampagne Rotterdam werkt aan een gezonder klimaat. De publiekscampagne is onderdeel van het Regionaal Actieprogramma Luchtkwaliteit Rijnmond, de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en het Rotterdam Energy and Climate Program. Hierbij werken alle overheden en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. gezamenlijk aan verbetering van de luchtkwaliteit en minder CO2-uitstoot in de Rijnmond, zodat mensen er gezond kunnen wonen en werken. Een schonere lucht komt niet uit de hemel vallen.

noot voor de redactie/