Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Persbericht

Meer dan twintig pony's in beslag genomen in Apeldoorn

Apeldoorn, 3 april 2007 - De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben 23 pony's en een geit inbeslaggenomen in Apeldoorn. De dieren waren ernstig vermagerd en uitgedroogd. Bovendien bevond zich een dode pony in een schuur en troffen politie en LID meerdere begraven kadavers aan op het terrein. Tegen de 44-jarige eigenaar is proces-verbaal opgemaakt wegens verwaarlozing van de dieren en overtreding van de Destructiewet.

Volgens deze wet dient de eigenaar kadavers zo snel mogelijk aan te melden zodat deze verwerkt kunnen worden bij een destructiebedrijf. Het eerste kadaver werd dinsdag 27 maart aangetroffen in een schuur tijdens een inspectie, waarbij de LID verder constateerde dat de 24 levende dieren ernstig verwaarloosd waren. Ze beschikten niet over water en voer, sommige dieren hadden luizen en waarschijnlijk een wormeninfectie. 4 Pony's hadden te lange hoeven. De eigenaar kreeg een proces-verbaal en de opdracht om de dieren van voedsel en water te voorzien.

Twee dagen later (donderdag 29 maart) constateerden de politie en LID tijdens een hercontrole dat de dieren nog steeds geen drinken en eten hadden. Ze stuitten daarnaast op een begraven kadaver van een tweede pony. In overleg met het Openbaar Ministerie (OM) is vervolgens besloten tot inbeslagname van alle dieren die de volgende dag -vrijdag 30 maart- heeft plaatsgevonden. Na de inbeslagname werden nog twee begraven kadavers ontdekt: één van een ram en één van een pony.

De inbeslaggenomen dieren zijn ondergebracht bij een opslaghouder.

EINDE BERICHT

Voor meer info over begeleidende foto's, zie volgende pagina

Bijgaand treft u drie foto's die u vrij van rechten mag gebruiken.

Apeldoorn 1 - Een politieagente ontfermt zich over één van de ernstig verwaarloosde pony's

Apeldoorn 2 - Een politieagente voert één van de ernstig verwaarloosde pony's die nauwelijks eten en drinken hadden

Apeldoorn 3 - Twee politieagentes schieten te hulp bij het inladen van de pony's