FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: meer keuzevrijheid voor werknemers in cao Architectenbureaus

FNV Bondgenoten en brancheorganisatie BNA hebben een akkoord bereikt over een tweejarige cao voor architectenbureaus. Voor de ongeveer 15.000 werknemers betekent dit een totale loonsverhoging van 6% met daarnaast meer flexibliteit in het opnemen van vakantiedagen.

Willem Jan Boot, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is een akkoord dat bouwt aan de toekomst. Het aantal vakantiedagen dat door de werkgever verplicht kan worden gesteld, is verminderd. Werknemers krijgen nu meer vrijheid in het opnemen van hun vakantiedagen." Daarnaast wordt dit jaar een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de arbeidstijden flexibeler te maken. Uitgangspunt hierbij is dat het leidt tot flexibiliteit voor zowel werknemer als werkgever.

FNV Bondgenoten gaat zich de komende tijd samen met BNA toeleggen op het bevorderen van de inzetbaarheid van de werknemers middels opleiding en scholing. Bovendien wordt onderzocht hoe aantrekkelijk het is om in de branche te werken en hoe dit kan worden verhoogd.

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de werkweek verlengd van 38 naar 40 uur. Werknemers die langer willen gaan werken, krijgen 3% extra loon plus vier extra vakantiedagen.

---