Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-193

Arnhem,3 april 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 3 APRIL 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Provincie Gelderland geeft goede voorbeeld door in 2007 zelf te rijden op aardgas (C2) De provincie Gelderland laat nog dit jaar de helft van haar wagenpark rijden op aardgas. Dit hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het betekent dat er zo'n 30 tot 40 nieuwe aardgasauto's worden geleased. Met deze stap wil de provincie het goede voorbeeld geven voor bewoners en bedrijven in Gelderland. Om een betere luchtkwaliteit te bereiken, is rijden op aardgas een van de meest effectieve methoden zo blijkt uit onderzoek. De provincie stimuleert ook op andere manieren het gebruik van aardgas. Zo kunnen pompstations een subsidie ontvangen voor de aanleg van een aardgastankstation. De aardgasauto's kunnen nu tanken in Ede. Daarnaast komen in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn aardgastankstations. (zie ook apart persbericht)

Gemeenten en provincie spannen zich in voor beter toezicht gevaarlijke stoffen (C5) Verschillende gemeenten en de provincie Gelderland gaan werken met een gekwalificeerd team van inspecteurs die namens de gemeenten en de provincie bij bedrijven de veiligheidsbeheerssystemen gaan controleren. Gemeente Apeldoorn, Arnhem, Ede, Nijkerk, Nijmegen, Zutphen en provincie Gelderland spannen zich hiermee in voor een verbeterde controle bij bedrijven die werken met veel gevaarlijke stoffen. De partijen leggen dit vast in een overeenkomst die geldt voor de periode 2007-2011. De overeenkomst is vastgesteld door Gedeputeerde Staten en ondertekend door de Commissaris van de Koningin. Voor het toezicht op bedrijven met veel gevaarlijke stoffen zijn kwaliteitseisen geformuleerd nadat in 2005 bleek dat de kwaliteit van dit toezicht beter kon.

Tevens hebben GS een gezamenlijk inspectieprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) vastgesteld. Hierin is vastgelegd dat bedrijven met veel gevaarlijke stoffen systematisch worden gecontroleerd door teams van arbeidsinspectie, brandweer en bevoegd gezag.

Provincie realiseert in 2005-2006 voor 105 miljoen euro in landelijk gebied (C6) In de periode 2005-2006 is voor ruim ¤ 105 miljoen geïnvesteerd in het realiseren van doelen in het landelijk gebied. De prestatieafspraken die in het Uitvoeringscontract 2005-2006 zijn gemaakt, zijn op enkele onderdelen na, ook gehaald. De investeringen zijn gedaan op het gebied van natuur, milieu, nationaal landschap, recreatie, landbouw en reconstructie waarvoor ¤ 80 miljoen rijksgeld en ¤ 25 miljoen provinciegeld beschikbaar was. Voor verwerving van natuur voor de ecologische hoofdstructuur (EHS) en kavelruil is veel meer gerealiseerd en voor de inrichting van EHS-natuur en verwerving van recreatie om de stad veel minder dan was afgesproken. In de uitvoeringsperiode van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) zal extra aandacht worden besteed aan inrichting EHS en anti-verdroging. (zie ook apart persbericht)

Subsidieregeling vitaal Gelderland 2007 vanaf 1 januari 2007 van kracht (C10) De Subsidieregeling vitaal Gelderland 2007 treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2007. Gedeputeerde Staten hebben hiertoe besloten. Volgens de regeling kan subsidie worden verstrekt voor activiteiten op het gebied van plattelandsontwikkeling met daarin een verdeling naar acht thema's, te weten natuur, landbouw, recreatie, landschap, bodem, water, reconstructie en sociaal economische vitaliteit. De Subsidieregeling vitaal Gelderland 2007 en het subsidiekader het Provinciaal meerjarenprogramma 2007-2013, deel 3 worden in het Provinciaal Blad gepubliceeerd.

Ervaringen met werkwijze prioritaire Europese dossiers positief (C11) De eerste ervaringen met de manier van werken met de prioritaire Europese dossiers zijn positief. Dat concluderen Gedeputeerde Staten in haar jaarrapportage 2006 aan Provinciale Staten. Elk kwartaal is gerapporteerd aan PS en na afloop van het jaar is nu ter afronding van de prioritaire Europese dossiers een overzicht gegeven van de stand van zaken. Het gaat om de dossiers over de Deltalijn; de Verordening openbaar personenvervoer per spoor en over de weg; de Herziene richtlijn Lucht; richtlijn Hoogwaterbescherming; thematische stratiegie/richtlijn bodem; staatssteun en aanbestedingsbeleid; innovatiebeleid; europese structuurfondsen; subsidiariteit. Met uitzondering van de Deltalijn is aan alle dossiers gewerkt binnen het kader van het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel en het IPO in Den Haag. Ook in 2007 willen GS werken volgens het in 2006 gehanteerde stramien.