Partij van de Arbeid

'Toeslagen tot 1 juli aanvragen'

03-04-2007 04:09

Duizenden mensen dreigen hun zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag over 2006 mis te lopen, omdat zij niet wisten dat zij die voor 31 maart hadden moeten aanvragen. PvdA Tweede-Kamerlid Ferd Crone dringt er daarom bij staatssecretaris de Jager (Financiën) op aan dat mensen tot
1 juli de tijd krijgen deze toeslagen alsnog aan te vragen.

De Ouderenbond Anbo en de Woonbond constateerden onlangs dat zon 15 procent van alle belastingbetalers met lagere inkomens de toeslagen laten liggen. Volgens budgetinstituut Nibud laat zelfs 40 procent van de samenwoners, met een inkomen tussen de 25 en 40.000 euro, de vorig jaar ingevoerde zorgtoeslag ongebruikt.

Bovendien durven vooral mensen met een laag inkomen de toeslagen pas aan te vragen als ze exact weten wat ze hebben verdiend in 2006, uit angst dat ze weer een groot deel terug moeten betalen. Dat is echter pas bekend nadat de aangifte inkomstenbelasting is verwerkt, wat door de grote drukte bij de Belastingdienst vaak gebeurt na 31 maart, de deadline voor toeslag-aanvragen. Ook moeten belastingplichtigen dit jaar extra inspanningen leveren door de komst van de DiGiD.

Crone: Het mislopen van de toeslagen treft vooral mensen met een laag inkomen, juist die mensen waarvoor ze zijn bedoeld. Hij heeft er daarom bij de staatssecretaris op aangedrongen dat mensen tot 1 juli de tijd krijgen om de toeslagen waar ze recht op hebben, alsnog aan te vragen.