Gemeente Nijmegen

Nijmegen knapt gevels ringstraten op


03/04/2007

De gemeente Nijmegen stelt 275.000 euro beschikbaar voor het opknappen van de gevels van panden in de ringstraten. Ondernemers krijgen maximaal 5000 euro per pand voor de kosten van bijvoorbeeld gevelverlichting, groenvoorzieningen, mooiere rolluiken en reclameuitingen, het verbeteren van bouwkundige onderdelen of het terugbrengen van gevels in de oorspronkelijke staat.

Het project maakt deel uit van het Actieplan Straatmanagement Nijmeegse Ringstraten dat de gemeente in 2006 samen met ondernemers vaststelde.

De gemeente Nijmegen en de ondernemers hopen met deze subsidie de aantrekkingskracht van de Nijmeegse ringstraten te vergroten. Het gaat om de Lange Hezelstraat, Stikke Hezelstraat, Houtstraat, Bloemerstraat, In de Betouwstraat, Van Welderenstraat, Van Broeckhuysenstraat, Hertogstraat en Kelfkensbos. Bijna 90 vastgoedeigenaren en ondernemers hebben zich al aangemeld voor een bijdrage.

De subsidie wordt niet verleend voor reguliere onderhoudswerkzaamheden of achterstallig onderhoud. De bijdrage van de gemeente bedraagt nooit meer dan 50 procent van de totale kosten van de gevelaanpak van een pand. Burgemeester en wethouders kunnen panden aanwijzen die maximaal 25.000 euro van de kosten van gevelaanpak krijgen vergoed. Het gaat dan bijvoorbeeld om monumentale panden op bijzondere zichtlocaties. Van het totaalbedrag van 275.000 euro is 25.000 euro gereserveerd voor ondersteuning van aanvragers. Met dat geld kan een architect of andere expert worden ingehuurd die een goede invulling geeft aan een gevelplan.

Alle aanvragen worden beoordeeld door een Taskforce Beeldkwaliteit Ringstraten die bestaat uit ambtenaren van Bouwen en Wonen, Stadsontwikkeling, Cultuurhistorie en eventueel een lid van de Commissie Beeldkwaliteit. De Taskforce behandelt aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Het is mogelijk een aanvraag met terugwerkende kracht in te dienen, met een maximum van 6 maanden na afloop van de werkzaamheden. De kosten moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2006 en 31 december 2007. GeĂŻnteresseerde ondernemers kunnen meer informatie krijgen via het Bedrijvenloket van de gemeente Nijmegen, 024-3299800.