Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Grootmeester Michaltsjisjin trainde het Servicepunt Zuid

Op zondag 25 maart hebben de schaaktalenten uit het Servicepunt Zuid de gelegenheid gehad een bijzondere ervaring op te doen. Op initiatief van het servicepunt kwam de internationaal bekende toptrainer Adrian Michaltsjisjin langs om talenten uit Limburg en Brabant bij te spijkeren. De speler uit Slovenië was in het land omdat hij de vrouwentop voorbereidde op het Europees Kampioenschap in Dresden.

Michaltsjisjin liet zien hoe een grootmeester denkt en doet en dat was hard werken voor de talenten. Het was een leerzame maar ook zware dag. Volgens het servicepunt gaat er zeker een vervolg komen.

De training van Michaltsjisjin vond plaats in Waalwijk
---

Cogas schaaktoernooi in teken van man tegen vrouw

Op zaterdag 7 april wordt in Almelo het Cogas Schaaktoernooi gespeeld. Jan Timman speelt een tweekamp tegen Pia Cramling, in sterkte de derde vrouwe van de wereld. Frank Kroeze speelt een minisimultaan tegen de zusters Laura en Marlies Bensdorp. Ook is er een vierkamp waaraan vier vrouwenschaaksters uit de regio meedoen. Tot slot is er het Mazars Open Toernooi, waarin negen ronden Zwitsers worden afgewerkt.

Voor informatie zie de toernooisite.

---

Limburg krijgt sterk open toernooi

De Nederlandse schaakwereld heeft er een nieuw weekendtoernooi bij. Van 25 tot en met 28 mei, in het Pinksterweekend, wordt in Maastricht het eerste ENCI Limburg Open gespeeld. Er is blijkbaar behoefte aan dit toernooi, want nu al zijn er ruim tachtig aanmeldingen binnen. Onder hen de grootmeesters Friso Nijboer, Emanuel Berg en Ian Rogers en enkele meesters. Het is de bedoeling dat dit toernooi een traditie wordt.

Informatie over dit toernooi is te vinden op www.limburgopen.nl.
---

Leo Kerkhoff overleden

Op woensdag 28 maart is Leo Kerkhoff op 62-jarige leeftijd overleden. Leo Kerkhoff was een talentvol speler, die het volgens kenners zeker tot grootmeester had kunnen brengen als hij systematisch tijd in het schaken zou hebben gestoken. Hij stond vooral bekend om zijn aanvallende en compromisloze stijl. Dat leverde een aantal fraaie miniatuur-overwinningen op sterke tegenstanders op.

Leo Kerhoff speelde in 1970 mee in het Nederlands Kampioenschap. Hij versloeg in dat toernooi kampioen Eddy Scholl met een partij die hem de schoonheidsprijs opleverde. Hij speelde velen jaren voor Volmac in de toenmalige hoofdklasse van de KNSB-competitie. Wim Westerveld heeft op de site van de Rotterdamse Schaakbond een mooi herinneringsstuk over Leo Kerkhoff geschreven. Daarin staan ook een paar van Kerkhoffs mooiste partijen.

---

Peter van den Bergh wint Alblasserwaardtoernooi

Het Alblasserwaardtoernooi in Sliedrecht trok 86 deelnemers. Van hen was Peter van den Bergh van de Schaakvereniging Sliedrecht de sterkste. Lennart Kraaijenbrink uit Krimpen aan den IJssel won bij de jeugd.

Winnaar Peter van den Bergh

Een verslag vindt u op www.schakendsliedrecht.nl.
---

Twee winnaars in Hypercube snelschaaktoernooi

Het Hypercube snelschaaktoernooi in Utrecht heeft afgelopen zaterdag twee winnaars opgeleverd. In de topgroep kwamen de Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze en de Bulgaarse grootmeester Julian Radulski beiden tot een score van 15 punten. Dat was aanzienlijk meer dan Frans Cuijpers (13) die derde werd.

Een uitvoerig verslag van het toernooi kunt u lezen op www.schaakclubutrecht.nl. Er waren 142 deelnemers.
---

Bestuur Limburgse Schaakbond treedt onverwacht af

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Limburgse Schaakbond, die op zaterdag 31 maart in Roermond werd gehouden, is het bestuur van de Limburgse Schaakbond onverwacht afgetreden. Er was discussie ontstaat naar aanleiding van een brief die was gestuurd door de verenigingen DJC, GESS en SV Schaesberg. Na een schorsing van de vergadering kondigde het bestuur aan om als geheel op te stappen. Een verzoek van de vergadering om aan te blijven werd niet gehonoreerd.

Meer hierover kunt u lezen op de site van de Limburgse Schaakbond.
---

TV Gelderland maakt verslag van tentoonstelling schaakkunst

Op zaterdag 14 april vieren de Oostelijke Schaakbond (60 jaar oud) en de schaakvereniging Tornado (40 aar oud) een gezamenlijk jubileum. Ze doen dit in Cultureel Centrum D'n Bogerd in Druten, waar tegelijkertijd een grote tentoonstelling met schaakkunst is te bewonderen. TV Gelderland vond de tentoonstelling over schaakkunst zo interessant, dat de omroep heeft besloten heeft om er een reportage aan te wijden. Mogelijk gaan ze ook een aantal activiteiten van het gemeenschappelijke jubileum filmen.

Er is intussen een extra activiteit aan het jubileumprogramma toegevoegd. Vanaf half twee zal er worden gespeeld om het eerste OSBO-kampioenschap doorgeefschaak. Daarnaast zijn de onderstaande activiteiten te verwachten. En natuurlijk kunnen de bezoekers een kijkje nemen bij de tentoongestelde kunst.

* Aansuifsimultaan door John van der Wiel
* Een kloksimultaan door Willy Hendriks

* Een jeugdsimultaan door Bram van den Berg
* Schaken tegen de Berin en de Beer met Erika Sziva en Johan van Mil
* Drie schaakcauserieën door Lex Jongsma

Meer informatie is te vinden op de website van de Osbo en de website van Tornado.

---

Sterke Nederlandse afvaardiging naar EK in Dresden

Op dinsdag 3 april gaat in de Duitse stad Dresden het Europees kampioenschap van start. Er zijn twee groepen: het mannenkampioenschap en het vrouwenkampioenschap. Naar beide toernooien gaat een flinke Nederlandse afvaardiging.

In het algemene toernooi doen de volgende Nederlanders mee: Loek van Wely, Sergei Tiviakov, Friso Nijboer, Erik van Den Doel, Jan Werle, Jan Smeets, Karel van der Weide, Robin Swinkels, Robert Ris, Sven Bakker, Herman Grooten en Rob Hartoch.

In het vrouwentoernooi speelt de complete Nederlandse vrouwentop mee: Zhaoqin Peng, Tea Bosboom-Lanchava, Bianca Muhren, Petra Schuurman en Arlette van Weersel.

Er wacht de Nederlanders een harde strijd, want beide toernooi zijn sterk bezet. Voor het kampioenschap bij de mannen hebben zich 417 deelnemers aangemeld. Maar liefst 59 spelers hebben een rating van 2600 of meer. Toch kan er wel wat verwacht worden, want Loek van Wely en Sergei Tiviakov staan respectievelijk vierde en vijfde op de deelnemerslijst. De Oekraïense grootmeester Ivantsjoek voert de deelnemerslijst aan.

Het vrouwentoernooi telt 154 deelnemers van wie dertig speelsters met een rating van 2400 of meer. Nederlands kampioene Zhaoqin Peng staat als achttiende geplaatst. De sterkste deelneemster is Kosintseva uit Rusland.

Het toernooi duurt van 3 tot en met 14 april. Er worden elf ronden Zwitsers gespeeld. Bij de mannen plaatsen de eerste 33 spelers zich voor het volgende toernooi om de World Cup, de eerste stap op weg naar het wereldkampioenschap. Bij de vrouwen plaatsen de eerste 13 speelsters zich rechtstreeks voor het volgende wereldkampioenschap.

Het toernooi is dagelijks te volgen via de website.
---