Nieuwe partners Convenant Overgewicht


03.04.2007 / 16:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Convenant overgewicht

Convenant overgewicht

Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en G4
nieuwe partners Convenant Overgewicht

Vanaf heden zijn ook de diëtisten en de vier grootste gemeenten van Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag) vertegenwoordigd in het Convenant Overgewicht. José Tiebie, voorzitter van de NVD, en Leonard Geluk, wethouder van de gemeente Rotterdam, nemen zitting in de stuurgroep.
Met de twee nieuw aangesloten partijen telt het Convenant Overgewicht zestien partners. Zij vormen een uniek samenwerkingsverband tussen de overheid, het bedrijfleven en maatschappelijke instellingen. Gezamenlijk hebben zij afgesproken de stijgende trend van overgewicht in Nederland aan te pakken. José Tiebie (NVD): 40% a 50% van de mensen die diëtisten in de praktijk tegenkomen, hebben te kampen met overgewicht. De ervaringen die wij bij de behandeling van deze mensen opdoen, worden meegenomen naar het Convenant Overgewicht.
Voor de G4 is het Convenant een uitstekend middel om meer te gaan samen werken en activiteiten op elkaar af te stemmen. De focus van de vier steden ligt op het terugdringen van overgewicht bij jeugd. Momenteel werken deze steden uit hoe zij hun gezamenlijke rol in het Convenant exact gaan vormgeven. Onderling wisselen de G4 steeds meer ervaringen uit; zij hebben met een vergelijkbare populatie te maken en kunnen dus veel aan elkaars ervaringen hebben. Paul Rosenmöller voorzitter van de stuurgroep van het Convenant Overgewicht: Nu is het moment om een G4 geluid te laten horen. Er is een nieuw kabinet en de wil om in te zetten op gezondheid is groot. Op het gebied van de wijk liggen enorme kansen. Bij herstructurering zal er een omgeving gecreëerd moeten worden die uitnodigt tot bewegen.

Het Convenant Overgewicht is in januari 2005 opgericht. De partners hebben gezamenlijk een actieplan gemaakt dat gericht is op het bevorderen van een gezonde leefstijl. De resultaten van het actieplan zijn vastgelegd in het boekje Energie in Balans, werk in uitvoering, dat eind vorig jaar is gepresenteerd. Hierin staan 10 concrete aanbevelingen voor het nieuwe kabinet en speerpunten voor de komende periode. Partners van het Convenant Overgewicht zijn: Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, Koninklijk Horeca Nederland, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Zorgverzekeraars Nederland, Vereniging VNO-NCW, Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, Nederlands Olympisch Comité-Nederlandse Sport Federatie, Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties Veneca, Stichting AGF Promotie Nederland, VEWIN (waterbedrijven), Vida (automatenbranche), Consumentenbond, Gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4), Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

einde bericht