Gemeente Hengelo

Adoptie monument en kinderraadsvergadering groot succes

Adoptie monument

Op dinsdag 3 april vond de jaarlijkse adoptie van het monument en (voor de tweede keer) de Kinderraadsvergadering plaats. Het herdenkingsmonument voor het stadhuis wordt jaarlijks door een andere basisschool in Hengelo geadopteerd. De adoptie vindt plaats om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten en om de bevrijding van Hengelo, op 3 april 1945, te herdenken. Dit jaar namen de kinderen van groep 7/8 van het Kompas de adoptie over van basisschool De Telgenkamp. De kinderen van beide scholen verwerkten het thema van de adoptie, Vrijheid maak je met elkaar, in gedichten en een lied. Ook werd er trompet gespeeld. Nadat burgemeester Kerckhaert met twee kinderen van De Telgenkamp en Het Kompas de krans bij het monument had gelegd, legden alle kinderen een witte bloem op de rand van het bassin. De bijeenkomst werd bijgewoond door mensen uit het voormalig verzet, leden van de Stichting Geen Heden Zonder Verleden, ambtenaren van de gemeente, en leden van de directie en het college van B&W.

Alle kinderen leggen een bloem op de rand van het bassin bij de adoptie van het monument

Kinderraadsvergadering

Vervolgens begon om 10.00 uur de Kinderraadsvergadering in de raadszaal van het stadhuis. In 2006 werd de Kinderraadsvergadering als een pilot voor de eerste keer in Hengelo gehouden. Toen werd meegedaan door de kinderen van de basisscholen in stadsdeel Noord. Dit jaar werden kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de Berflo Es en de Wilderinkshoek gevraagd, ideeën in te dienen voor een activiteit om deze wijken leuker, veiliger, schoner of interessanter voor kinderen te maken. Er werden 7 plannen ingediend bij de gemeente. Deze 7 plannen werden door een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van wethouder Janneke Oude Alink, beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Er bleven drie plannen over die vandaag werden voorgelegd aan de Kinderraadsvergadering:


- Big Adventure Day, ingediend door De Wingerd, locatie Marnixstraat


- Zwemfestijn Tuindorpbad, ingediend door de Esreinschool


- Groot Feest, ingediend door de Paus Joannes-school.

Presentatie van de plannen

De plannen werden door de kinderen zelf gepresenteerd, en de leden van de Kinderraadsvergadering stelden lastige vragen! Leuk dat idee voor een zwemfestijn in het Tuindorpbad, maar, hoe ga je al die vissen eruit halen? was een vraag bij dit plan. Het plan voor Big Adventure Day riep veel vragen over de veiligheid op: Wat gaan jullie doen als er iemand gewond raakt?. Het antwoord was duidelijk: Als iemand gewond is dan moeten jullie dat zelf uitzoeken. Andere vragen hadden betrekking op de aanwezigheid van WCs en hondenpoep op het veldje, en of er eten en drinken zou zijn: Dat kunnen we wel regelen. Bij de toelichting op Het Grote Feest van de Paus Joannes was wat onduidelijkheid over de een DJ in het zwembad. Bedoeld bleek een DJ en een zwembad, en was er sprake van een tikfoutje. Kortom: het vuur werd de presentatoren na aan de schenen gelegd, maar ze konden alle vragen goed beantwoorden.

Tot slot ging de burgemeester over tot stemming over de drie voorstellen. De uitslag was dat het Zwemfestijn in het Tuindorpbad met 21 van de 35 stemmen tot winnaar werd uitgeroepen!

Het winnende plan, met v.l.n.r. staand Leanne Jourversma, Sam Kleinsman, Pien Lubbers, burgemeester Kerckhaert en een begeleider van de Esreinschool, en zittend Pepijn Verberne en Sabrina van der Kolk