Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ouden-van-dagen in de virus top 10 van maart 2007

Grootste dreigingen komen via het web

Gorinchem, 3 april 2007 - Sophos, een wereldleider in IT beveiliging, maakt de top 10 bekend van de meest dominante malware bedreigingen en e-mail hoaxes die tijdens de maand maart wereldwijd bij computergebruikers problemen veroorzaakten

De cijfers, samengesteld door Sophos' wereldwijde netwerk van controle posten, tonen aan dat de Netsky-familie vorige maand de grootste impact op computergebruikers had. Deze worm was goed voor bijna een derde van alle malware in maart.

Ondanks dat bescherming tegen de Netsky-familie al drie jaar beschikbaar is, komt deze wederom in de top 10 voor. Het is interessant dat slechts 0,18 procent of 1 op 555 e-mails in maart geïnfecteerd was. Toch detecteerde Sophos 8.835 nieuwe bedreigingen, wat het totaal aantal virussen waartegen Sophos beschermt op 231.548 komt.

Deze aantallen geven aan dat malware via e-mail nog steeds ellende veroorzaakt. Dit is te wijten aan een nieuwe methode waarop dreigingen worden verspreid; Hackers gebruiken steeds minder massaal wormen bij e-mail berichten en steeds vaker spam-berichten met links naar geïnfecteerde webpagina's.

De top tien lijst van bedreigingen in maart 2007 is als volgt:


1. Netsky 32,7%

2. Mytob 30,4%

3. Sality 7,8%

4. MyDoom 5,2%

5. Bagle 4,1%

6. Zafi 3,4%

7. Stratio 2,6%

8. Nyxem 2,6%

9. Clagger 2,4%

10.DwnLdr 2,0%

Others 6,8%

"Ondanks de beschikbaarheid van goede anti-virus software en vele nieuwe variaties malware blijven de 'ouden-van-dagen' actief in de top 10 aanwezig" aldus Marnix van Meer, Director van Sophos Benelux. "Als computergebruikers zich niet beter wapenen tegen de 'ouden-van-dagen' gaan deze nog een lang leven tegemoet."

Sophos' wereldwijde netwerk van monitoring stations heeft ook bekend gemaakt dat Nederland op de zevende plaats van landen de meeste malware geïnfecteerde webpagina's hosten. Daarnaast kwam Groot Brittannië binnen in de top vijf.

De top tien lijst is als volgt:


1. China (inclusief Hong Kong) 35,6%

2. Verenigde Staten 32,3%

3. Duitsland 7,5%

4. Groot Brittannië 5,5%

5. Rusland 4,6%

6. Frankrijk 3,6%

7. Nederland 1,3%

8. Zuid Korea 1,2%

9. Oekraine 1,0%

10. Canada 1,0%

Others 6,4%

De top tien van hoaxes en kettingbrieven in maart was als volgt:


1. Hotmail hoax 39,2%

2. Olympic torch 5,6%

3. Budweiser frogs screensaver 3,7%

4. Meninas da Playboy 2,3%

5. A virtual card for you 2,3%

6. MSN is closing down 2,3%

7. Bonsai kitten 1,9%

8. Bill Gates fortune 1,7%

9. Justice for Jamie 1,4%

10. Music Top 50 1,2%

Andere 38,4%

Graphics van de bovenstaande virus lijst zijn beschikbaar op: www.sophos.com/pressoffice/imggallery/topten/

Voor meer informatie over veilig computeren, inclusief anti-hoaxmaatregelen, kunt u terecht op: www.sophos.com/virusinfo/bestpractice/

Over Sophos Benelux

Sophos Benelux, gevestigd in Gorinchem, is een Sophos-distributeur die zich richt op het leveren van Sophos-producten en -diensten aan partners, resellers en klanten in de Benelux. Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetdreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com

Over Sophos

Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetbedreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Het hoofdkantoor van Sophos bevindt zich in Groot-Brittanië. Inmiddels zijn er meer dan 35 miljoen Sophos-gebruikers in ruim 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is Sophos in staat snel te reageren op nieuwe dreigingen, ongeacht de complexiteit ervan. Hierdoor wordt een optimale klanttevredenheid nagestreefd.

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Benita Dreesen
Tel: +32 2 267 41 60
bdreesen(at)creative-strategies.eu.com