Socialistische Partij

Bied 'meeneembaarheid' studiefinanciering niet in koppelverkoop aan


03-04-2007 * Vanaf september kunnen studenten hun studiefinanciering meenemen als zij in het buitenland gaan studeren. Bovendien kunnen ze gebruik maken van het collegegeldkrediet, een mogelijkheid om het collegegeld te lenen. Op het eerste gezicht lijken deze twee voorstellen gunstig voor studenten, maar de SP besloot toch tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Er zit namelijk een addertje onder het gras.

Renske Leijten: "De SP is voor de mogelijkheid om studiefinanciering mee te nemen naar het buitenland maar heeft grote bezwaren tegen de wijziging in de opbouw van de basisbeurs. De tegemoetkoming in de studiekosten wordt daaruit geschrapt en het collegegeldkrediet komt daarvoor in de plaats. Dit zet de deur op voor de mogelijkheid van hogere collegegelden, waardoor studenten kunnen worden gedwongen tot het aangaan van hogere leningen. Dit vinden wij onacceptabel en daarom hebben wij via twee wijzigingen geprobeerd de wet op dit punt te wijzigen. Helaas zijn deze wijzigingen niet voldoende gesteund".

Uit het debat over het wetsvoorstel bleek dat de financiering van de meeneembaarheid van de studiefinanciering bekostigd moet worden via het collegegeldkrediet. Leijten: "Dat klinkt technisch, maar dit is dus gewoon koppelverkoop. Het voordeel voor enkelen een enorm nadeel voor velen kan gaan zijn. En, door de tegemoetkoming van de studiekosten uit de basisbeurs te halen, kunnen we in de toekomst studenten ook niet meer via deze weg compenseren als er hogere collegegelden worden gevraagd. En dat is wel wat ons te wachten staat gezien de standpunten van het CDA, VVD en PvdA."