Socialistische Partij

Voorspelling over gerommel met gifgrond komt uit


03-04-2007 * Veel vuile grond wordt niet gesaneerd of op zijn plaats gehouden, maar illegaal vervoerd en gebruikt. Milieuteams van de politie melden dat met zo'n 70% van de grondtransporten iets mis is. SP-Kamerlid Remi Poppe wees er drie maanden geleden op, bij de behandeling van de Wet Bodembescherming, dat de voorgestelde wijzigingen louche projectontwikkelaars en aannemers in de kaart speelt. Die voorspelling is erg snel uitgekomen en Poppe dringt dan ook aan op aanpassing van de wet.

Alle andere politieke partijen dachten tijdens het debat dat het zo'n vaart niet zal lopen. De wetswijziging biedt ruimte voor verplaatsing en stapeling van vervuilde grond. Poppe: "Dat is de kat op het spek binden. Tijdens de behandeling van de wet wees ik er al op dat mengen en sjoemelen met vervuilde grond makkelijker zou worden. Een projectontwikkelaar of aannemer kijkt naar zijn portemonnee en zou wel gek zou zijn om schone dure grond te kopen als goedkopere vervuilde grond ook mag. Dan ligt sjoemelen om de hoek."

De politielijn Meld Misdaad Anoniem begint nu een campagne om mensne aan te sporen gerommel met gifgrond aan te geven. Chauffeurs worden opgeroepen melding te maken van foute transporten. Ook omdat gifgrond voor hen schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan opleveren. "Goed dat de campagne start," zegt Poppe. "Ik hoop dat er veel gemeld zal worden en dat het voor minister Cramer aanleiding is de Wet Bodembescherming snel aan te passen, zodat verspreiding van vervuilde grond niet meer wettelijk is afgedekt."