Gemeente Den Haag

Om de werkgelegenheid en bedrijvigheid in wijken als Transvaal, de Schilderswijk en Laak te stimuleren, krijgen vijf projecten in totaal bijna 10 miljoen euro aan subsidie. Het gaat om ruim 1,5 miljoen euro Europese subsidie die wordt aangevuld met circa 8,5 miljoen euro van de gemeente en het Rijk. De subsidies zijn vandaag (3 april)door het college van burgemeester en wethouders toegekend.

De Europese subsidie komt uit het subsidieprogramma D2, een programma van de Europese Unie om de economie in grote steden te stimuleren. Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) is enthousiast over het toekennen van subsidie aan de verschillende projecten: Daarmee krijgt de wijkeconomie een stevige duw in de rug waarmee de werkgelegenheid en leefbaarheid in deze Haagse wijken sterk verbetert.

De subsidie maakt het onder meer mogelijk dat er winkelstraatmanagers worden ingezet die met name de winkelleegstand moeten terugdringen en meer speciaalzaken moeten aantrekken. Ze gaan aan het werk in vier tot zeven winkelstraten in het zuidelijk deel van het centrum.

Ook gaat er subsidie naar Laakhaven West om de eerder ingezette herontwikkeling van het bedrijventerrein te stimuleren en krijgt de Stichting VBM Businessclub financiële ondersteuning om onder meer leden te werven onder etnische ondernemers, de website uit te bouwen en 25 ondernemers te certificeren.

Eveneens wordt het ondernemerschap onder allochtonen gestimuleerd door geld beschikbaar te stellen voor een op maat toegesneden opleidingsprogramma voor circa 50 etnische ondernemers. Bovendien is er geld gegeven aan de oude HTM tramremise aan de Parallelweg. Dit om het te laten uitgroeien tot een volwaardig museum waar meerdere activiteiten op het gebied van educatie en cultuur en ook evenementen kunnen plaatsvinden.
Verder gaat er een groot bedrag naar het te openen busstation aan de Laakzijde van NS-station Hollands Spoor. Het busstation zal vooral de bereikbaarheid van de bedrijven en scholen in de nabijgelegen wijken sterk verbeteren.