GIMV investeert in Nederlandse ICT bedrijf Human Inference


03.04.2007 / 17:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gimv/ iris capital

Gimv/ iris capital

GIMV en Iris Capital verwerven meerderheidsbelang in Nederlands softwarebedrijf Human Inference

Arnhem, 3 April 2007 - Human Inference, de Europese marktleider op het vlak van oplossingen ter verbetering van de kwaliteit van bedrijfsgegevens, kondigt vandaag een secundaire management buy-out aan met GIMV (België) als lead investeerder en Iris Capital (Frankrijk) als co-lead investeerder. De onderneming werd in 2003 gekocht door het huidige managementteam samen met Prime Technology Ventures en kende sindsdien een forse omzetgroei van circa 100%.

Het beheer van datakwaliteit kende de afgelopen jaren een sterke groei, voornamelijk omdat het de effectiviteit bepaalt van bedrijfstoepassingen zoals CRM en ERP. Om juiste beslissingen te nemen binnen het bedrijfsleven is het noodzakelijk om toegang te hebben tot betrouwbare gegevens. De software van Human Inference controleert deze processen en het technologische platform integreert bestaande bedrijfsprocessen met externe referentiegegevens. Op deze manier zijn de gegevens die in de data bestanden van de onderneming toegevoegd worden volledig, correct, up-to-date en uniek.

Human Inference geniet van een groeiende vraag naar oplossingen voor het optimaliseren van de gegevenskwaliteit. De markt groeide de afgelopen jaren met 17%-20%. Het voldoen aan de regelgeving, het streven naar een uitstekende operationele werking en de toenemende nood aan de integratie van klantengegevens zijn factoren die deze markt de komende jaren zullen voortstuwen.

'Deze nieuwe samenwerking met twee Europese tier-one investeerders is een geweldige kans voor Human Inference', zegt Hugo Verwijs, CEO van het bedrijf. 'Hun actieve betrokkenheid en pan-Europese expertise zullen ons toelaten onze positie als Europese autoriteit op het gebied van gegevenskwaliteit te verstevigen. Ik ben ervan overtuigd dat onze klanten baat zullen hebben bij deze ontwikkeling en dat onze organisatie aanzienlijk zal blijven bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de markt.'

Steven Coppens, Senior Investment Manager GIMV: 'We zijn zeer tevreden dat we als lead investeerder dit bedrijf kunnen financieren. Human Inference is een uitzonderlijke onderneming met een gezonde strategie. De markt van oplossingen voor gegevenskwaliteit is groot en met zijn vele aanbieders ook erg dynamisch.' Elderd Land, vertegenwoordiger van GIMV ICT in Nederland voegt hieraan toe: 'We geloven dat Human Inference een typisch voorbeeld is van een zeer innovatief softwarebedrijf dat zijn sterke basis in Nederland heeft weten uit te breiden en nu een internationaal erkende speler is geworden. De Human Inference-deal toont daarnaast opnieuw aan dat de bedrijvigheid in Nederland rond innovatieve technologiebedrijven die op zoek zijn naar durfkapitaal in het kader van hun groei-ambities, opvallend toeneemt.'

Erkan Kilicaslan Partner van Iris Capital: 'Ons vertrouwen in het managementteam en hun ambitie om de groei van het bedrijf te versnellen, waren cruciaal om deze investering te doen. We zijn ervan overtuigd dat deze onderneming nu over alle juiste ingrediënten beschikt om nog hogere toppen te scheren.'

Over Human Inference
Human Inference is marktleider op het gebied van oplossingen die de kwaliteit van data verbeteren en gegevensvervuiling voorkomen. De software is gebaseerd op natuurlijke taalverwerking die gebruik maakt van landspecifieke kennis. De oplossingen maken het mogelijk om gegevens van verschillende bronnen te integreren. De software is gericht op oplossingen van hoge kwaliteit en werd speciaal ontwikkeld voor grote databases en bedrijfskritische systemen.

Meer dan 180 bedrijven gebruiken de oplossingen van Human Inference om klantengegevens transparant te maken, de kwaliteit van gegevens te beheren en om te kunnen voldoen aan wetten en regelgeving. Kwalitatieve gegevens zijn een absolute voorwaarde voor het vormen en onderhouden van een eenduidig klantbeeld, het voldoen aan compliancy regels, fraudedetectie en efficiënte zoekprocessen in call centres.

Naast het hoofdkantoor in Arnhem (Nederland), heeft Human Inference ook kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België, en vertegenwoordigers in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. De software van Human Inference wordt gebruikt door bedrijven als ABN AMRO, Allianz, Centraal Beheer Achmea, Center Parcs, Delta Lloyd Insurances, Dutch Railways, Dutch Tax Office Automation Center, KPN Telecom, ING, E.ON IS, O2, Schufa, Sparkassen Informatik, Telegraaf, Wegener en TNT Express.

Meer informatie over Human Inference kunt u vinden op www.humaninference.com.

Over GIMV
Sinds zijn oprichting in 1980 is GIMV uitgegroeid tot de belangrijkste durfkapitaalverschaffer en bedrijvenbouwer in België én tot een belangrijke Europese en internationale marktspeler. GIMV investeert zowel in informatie- en communicatietechnologie, biotechnologiebedrijven als groeifinanciering en management buy-outs (MBO's) van bedrijven uit meer traditionele sectoren, en dit zowel in binnen- en buitenland. GIMV beheert momenteel ongeveer 1,5 miljard euro (inclusief fondsen van derden). GIMV is sedert 1997 genoteerd op Euronext Brussel. In de GIMV ICT-portefeuille zitten bedrijven als 3mensio, BAI, Clear2Pay, L&C, Liquavista, Metris, Proficient (Liverperson) en Xanadu Wireless.

Meer informatie over GIMV kunt u vinden op www.gimv.be.

Over Iris Capital
Iris Capital is een pan-Europese investeringsmaatschappij van durf- en groeikapitaal die gespecialiseerd is in media, communicatie en informatietechnologie. Sinds haar oprichting in het midden van de jaren tachtig heeft Iris Capital, gevestigd in Parijs, investeringen in meer dan 200 bedrijven beheerd en meer dan 150 exits gerealiseerd. Iris Capital richt zich op technologie- en servicebedrijven met een groot groeipotentieel die zich in verschillende investeringsfases bevinden en verleent actief steun aan haar portefeuillebedrijven vanuit haar specialisatie en ervaring. Naast andere ICT-ondernemingen, heeft Iris Capital ook geïnvesteerd in bedrijven als E-Plus, QSC, Magyar Telecom, Cesky Mobile, Orange Slovensko, Altitude Telecom, Smart Telecom, Elitel en Erenis.

Meer informatie over IRIS Capital kunt u vinden op www.iriscapital.com.

GIMV INVESTEERT IN SECUNDAIRE BUY-OUT VAN NEDERLANDS ICT BEDRIJF HUMAN INFERENCE

Human Inference (www.humaninference.com) is een leidende Europese speler op de markt van oplossingen ter verbetering van de kwaliteit van bedrijfsgegevens. Het beheer van datakwaliteit kende de afgelopen jaren een sterke groei, voornamelijk omdat het de effectiviteit bepaalt van bedrijfstoepassingen zoals CRM en ERP. De software van Human Inference biedt de klanten de mogelijkheid te werken met betrouwbare gegevens, dankzij een technologisch platform dat de bestaande bedrijfsprocessen koppelt aan externe referenties om zo te verzekeren dat de gegevens volledig, correct, uptodate en uniek zijn (om zo de kwaliteit van de gegevens te verhogen).

Human Inference werd opgestart in 1986 in Arnhem (NL). De strategie van HI bestaat erin om zijn locale aanpak te extrapoleren op Europese schaal, vanuit zijn thuismarkten Nederland, België en Duitsland. Vandaag telt HI 75 medewerkers en levert het aan klanten uit diverse sectoren waaronder 180 blue chip klanten zoals Rabobank, ING Bank, Allianz, KPN Telecom, Vodafone, RWE, E.ON, KLM Air France, PwC, Ernst & Young, KPMG,....

De transactie is een secundaire buy-out, onder leiding van GIMV en met IRIS Capital als co-lead investeerder. Zij nemen HI over van de vorige eigenaar Prime Technology Ventures die het bedrijf in 2003 verwierf bij een eerste management buy-out. Alle betrokken partijen hebben beslist om geen verdere financiële details bekend te maken.

De HI transactie is reeds de derde deal van GIMV ICT in Nederland over de afgelopen 12 maanden. Eerder nam GIMV ICT participaties in Liquavista (beeldschermtechnologie voor mobiele applicaties) en Xanadu Wireless (laag verbruik Zigbee oplossingen). In het algemeen ondervindt GIMV ICT een stijgende dealflow van innovatieve technologiebedrijven op zoek naar durfkapitaal voor hun verdere ontwikkeling.

Meer informatie over HI vindt u in het bijgevoegde persbericht en op de website van HI www.humaninference.com.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

De heer Frank De Leenheer -Investor Relations Manager GIMV Tel: +32 3 290 22 18 - E-mail: frankdl@gimv.be

De heer Steven Coppens - Senior Investment Manager GIMV Tel: +32 3 290 21 56 - E-mail: stevenc@gimv.be

Sinds zijn oprichting in 1980 is GIMV uitgegroeid tot de belangrijkste durfkapitaalverschaffer en bedrijvenbouwer in België én tot een belangrijke Europese en internationale marktspeler. GIMV investeert zowel in informatie- en communicatietechnologie, biotechnologiebedrijven als groeifinanciering en management buy-outs (MBO's) van bedrijven uit meer traditionele sectoren, en dit zowel in binnen- en buitenland. GIMV beheert momenteel ongeveer 1,5 miljard euro (inclusief fondsen van derden). GIMV is sedert 1997 genoteerd op Euronext Brussel. Meer informatie over GIMV kunt u vinden op www.gimv.be.