Partij van de Arbeid

Verwijderingsbijdrage omlaag

03-04-2007 05:02

De PvdA wil dat er kritisch wordt gekeken naar de fondsen voor de verwijderingsbijdrage. PvdA-kamerlid Diederik Samsom is voor een milieuverantwoorde verwijdering van apparaten, maar heeft vraagtekens bij de opzet van de fondsen: 'Een aantal ervan heeft zo veel geld in kas, dat de verwijderingsbijdrage voor consumenten omlaag kan.'

Uit een onderzoek van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) blijkt dat de organisaties die de recycling uitvoeren zeker 200 miljoen euro in kas hebben. Volgens de Raad betalen consumenten teveel voor de verwijderingsbijdrage. Volgens Samsom kan de verwijderingsbijdrage voor consumenten dan ook omlaag. De bijdrage is een percentage van de aankoopprijs die de consument betaalt bij de aankoop van apparatuur.

Samsom vindt bovendien dat fabrikanten werk moeten gaan maken van de echte oplossing, namelijk zorgen dat hun producten minder afval opleveren: Een ruime verwijderingsbijdrage maakt de fabrikanten lui. Ik ga de Minister van VROM vragen om fabrikanten aan te zetten tot het produceren van meer milieuvriendelijke producten, waardoor minder afval ontstaat.

Ook wijst Samsom erop dat veel apparatuur, zoals koelkasten, wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden en daar pas afval wordt. Hier is volgens Samsom nog te weinig aandacht voor: De verwijderingsbijdrage die voor een nieuwe koelkast in Nederland is betaald, blijft comfortabel op de bankrekening van het Nederlandse verwijderingsfonds staan. Tegelijkertijd doen zich in landen als Ghana en Nigeria schrijnende toestanden rond vuilnisbelten voor.

Samsom gaat er bij de minister van VROM en Ontwikkelingssamenwerking op aandringen dat het beschikbare geld voor verantwoorde verwerking van producten, daar ook daadwerkelijk voor wordt gebruikt, ook als dat in een ontwikkelingsland is. Eenvoudig zal dat niet zijn, maar dat is geen reden om weg te kijken, aldus Samsom.