Ingezonden persbericht


Den Haag, 3 april 2007

Aa en Hunze genomineerd voor beste Europese breedbandproject 2007

Vrijdag 30 maart 2007 is bekend geworden dat het breedbandproject Digitale Brink van de gemeente Aa en Hunze en Nederland BreedbandLand door de Europese Commissie is genomineerd voor beste Europese breedbandproject 2007. De Digitale Brink is het enige project uit Nederland.

Uit heel Europa zijn 163 projecten ingezonden die breedband willen gebruiken om de sociale infrastructuur - en daarmee de vitaliteit van het platteland en het welzijn van de inwoners- te versterken. Uit de 163 inzendingen zijn uiteindelijk 49 projecten genomineerd. Van deze 49 breedbandprojecten -waaronder dus dat van Aa en Hunze en NBL, - zullen op 14 en 15 mei a.s. in Brussel, er drie worden uitgeroepen tot beste Europese breedbandproject 2007.

Het project Digitale Brink
Digitale Brink of Telebrink is een digitaal platform dat inwoners de mogelijkheid biedt virtueel van een breed scala van diensten gebruik te maken. Telebrink is een onderdeel van het grotere NBL project Bredere verbanden door te doen. Door Digitale Brink kunnen voorzieningen (zoals huisarts, banken en onderwijs), die nu uit kleine woonkernen verdwijnen, virtueel (via de computer) worden teruggebracht bij de gebruikers. Ook vereenzaming kan worden tegengegaan. Praktisch voorbeeld hiervan is om thuis vanachter je beeldscherm, in beeld en geluid in contact te treden met je huisarts of een zorgorganisatie. In veel plattelandsgebieden gaat het voorzieningenniveau achteruit, doordat het aantal inwoners te laag is om bepaalde diensten rendabel te kunnen voortzetten.

Zowel maatschappelijke diensten (huisarts, apotheek, onderwijs) als commerciële diensten (financieel en juridisch advies) kunnen met digitale breedbandtoepassingen weer toegankelijk worden. Digitale Brink is ontwikkeld om de leefbaarheid in de gemeente Aa en Hunze concreet te versterken.

Wethouder Geert-Jan ten Brink is blij met de Europese nominatie: "Het is een mooie erkenning voor ons project. Met moderne technieken afstanden overbruggen en vereenzaming tegengaan."

Bron: Gemeente Aa en Hunze

Het NBL is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, dat maatschappelijke en economische sectoren stimuleert en helpt beter en slimmer gebruik te maken van breedband. Het NBL is actief in gezondheidszorg, onderwijs, MKB, mobiliteit, regionale ontwikkeling en in het thema mobiel werken.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nederlandbreedbandland.nl

Noot voor de redactie (