Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Enschede, 04 april 2007

Flexpool en coachingsprogramma voor werkzoekenden

In samenwerking met het Werkplein Enschede (CWI, de gemeente en UWV) zijn Axis Media-ontwerpers, Insights International en EduPer vanuit de Technologie Kring Twente (TKT) gestart met het opzetten van een flexpool en een coachingsprogramma voor werkzoekenden.

De TKT heeft een goede relatie met de gemeente Enschede. Beide hebben dezelfde doelstellingen wat betreft de stimulering van het kennisintensief ondernemerschap. Concreet betekent dit dat de TKT een stuk uitvoering van het beleid voor haar rekening neemt en dat de gemeente de TKT voorziet van middelen in de vorm van geld en/of menskracht. De praktijk wijst uit dat dit voor alle partijen een goede constructie is.

Vanuit de gemeenteraad kwam de vraag of de TKT ook niet iets kon doen met de werkzoekenden bij het Werkplein. De drie bestuursleden Rob Dieleman (Axis Media-ontwerpers), Arthur Burghouts (Borger & Burghouts) en Marius de Mol (EduPer), zijn met mensen van het Werkplein en de gemeente een dag gaan brainstormen. Uit de brainstormsessie is een tweetal oplossingen gekomen: het opzetten van een flexpool en werkzoekenden begeleiden door middel van een coachingsprogramma.

Flexpool
TKT-ondernemers zetten vaak hoger opgeleiden in, terwijl het werk eigenlijk ook prima kan worden gedaan door lager opgeleiden. Door het herverdelen van werkzaamheden binnen de eigen organisatie creëren de TKT-bedrijven ruimte voor werkzoekenden. Met het opzetten van een flexpool, kunnen de ondernemers net zo snel werkzoekenden die ingeschreven zijn bij het Werkplein inschakelen.

Coachingsprogramma
De werkzoekenden die in de flexpool zitten, kunnen tevens gebruik maken van een coachingsprogramma, waarbij de TKT-ondernemer de werkzoekende begeleidt bij het vinden van een baan.

Rob Dieleman: "in feite gaat het om drie categorieën: de groep die zichzelf wel redt en snel weer aan het werk is, de groep die met enige steun, training en coaching aan de werk komt en de groep die vrijwel niet aan het werk te krijgen is, door gezondheidsproblemen, sociale problematiek, vaak in combinatie met een onderwijsachterstand. Met name de tweede groep is interessant voor de TKT. Met een beetje ondersteuning kunnen ze weer aan het werk. Dat geeft ze ook weer de kans om hun zelfvertrouwen en eigenwaarde op te krikken. Ik denk dat als het Werkplein, de gemeenten, de werkzoekenden en de bij de TKT aangesloten bedrijven nauwer samenwerken, het mogelijk moet zijn om de bakken bij het CWI structureel leger te maken. Dat is goed voor alle partijen en weer een stap dichter bij een betere samenleving."