Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 074

datum: 4 april 2007

Verbetering doorstroming Zielhorsterweg

De aanleg van extra uitvoegstroken, rechtdoorstroken en het regelen van de kruispunten met een verkeersregelinstallatie (VRI) zal de doorstroming van de Zielhorsterweg verbeteren. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 april 2007 besloten dat een serie maatregelen nodig is om de verkeerscapaciteit op de Zielhorsterweg te vergroten. Op donderdag 26 april is er in Wijkcentrum Het Middelpunt een inloopavond waar nadere informatie over het plan wordt gegeven. Omwonenden en belanghebbenden krijgen via een brief een uitnodiging. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Door capaciteitsproblemen is er veel sluipverkeer in de wijk Zielhorst. Als gevolg van de groei van Vathorst zal de verkeersdruk nog meer toenemen. Doordat de Zielhorsterweg deel uit maakt van de hoofdinfrastructuur van Amersfoort heeft deze een belangrijke ontsluitende functie voor de wijken Zielhorst en Schothorst. In het kader van het rapport 'Vathorst, consequenties bestaande stad' is onderzocht welke aanpassingen nodig zijn om de doorstroming van de Zielhorsterweg te verbeteren.

Verkeersmaatregelen
De reconstructie van de Zielhorsterweg bestaat uit de aanleg van extra uitvoegstroken, rechtdoorstroken en het regelen van de kruispunten met een verkeersregelinstallatie (VRI). Het gaat om de kruispunten Zielhorsterweg-Rondweg Oost, Zielhorsterweg-Cornelis Drebbelstraat, Zielhorsterweg-Socratesstraat, Zielhorsterweg-Sonnetweg, Zielhorsterweg-Ringweg Koppel.

Ter hoogte van het Station Schothorst wordt de weg over een geringe afstand verbreed. In het kader van beheer en onderhoud krijgen de Zielhorsterweg en een gedeelte van de Rondweg Oost een nieuwe deklaag. Tevens worden werkzaamheden aan de drainage van het kunstwerk van het spoor Utrecht - Zwolle - Rondweg Oost uitgevoerd. Ook worden de tunnelwanden gereinigd.

Herplaatsen bomen
Als gevolg van de verbredingen worden circa 30 bomen uitgegraven en herplaatst. 25 bomen komen terug op de Zielhorsterweg, 5 bomen krijgen een nieuwe locatie elders in de stad.

Inspraakprocedure
Tot en met 24 mei is er inspraak mogelijk op het voorlopig ontwerp. Het voorlopig ontwerp ligt ter inzage bij het Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7. Op donderdag 26 april is er een inloopavond in Wijkcentrum Het Middelpunt, Spinetpad 2 in Amersfoort. Belangstellenden zijn welkom tussen 20.00 en 22.00 uur. Projectmedewerkers geven dan toelichting op de plannen en er is gelegenheid om vragen te stellen. De gemeente verwerkt alle reacties op het voorlopig ontwerp en maakt vervolgens een definitief ontwerp. Deze wordt daarna vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Vrijstellingsprocedure
De aanleg van extra uitvoegstroken en de verbreding van de weg ter hoogte van Station Schothorst passen niet binnen de bestemmingsplannen. Daarom wordt er voor de huidige bestemmingen, 'groenvoorzieningen' of 'spoorwegdoeleinden', een vrijstelling aangevraagd. Het verzoek tot vrijstelling (art. 19 lid 2 WRO) voor de reconstructie van de Zielhorsterweg ligt tot met 24 mei ter inzage samen met het voorlopig ontwerp.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --