Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken


Fabrikant vaccin in de fout; klacht bij inspectie gezondheidszorg

Persbericht 2 april 2007

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) heeft een klacht ingediend tegen het farmaceutische bedrijf Sanofi Pasteur MSD. Het bedrijf lijkt de wet te overtreden. Omdat de Nederlandse overheid tot nu toe niet heeft ingegrepen, heeft de NVKP de zaak aangekaart bij de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) en bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR).

Sanofi Pasteur MSD (SPMSD) financiert een grote publiciteitscampagne rondom een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De campagne behelst onder andere radiospotjes en een website. Alle publiciteit is gericht op Nederlandse burgers, meer specifiek op moeders van jonge dochters. Het betreft het vaccin Gardasil dat op recept verkrijgbaar zal zijn. In Nederland is het voor een farmaceutisch bedrijf echter niet toegestaan om reclame te maken, gericht op niet-professionals, voor producten die uitsluitend op medisch recept worden verstrekt.

Het is opvallend, en veelbetekenend, dat de producent van het vaccin zich in stilte hult. De naam van de producent wordt niet genoemd in de radio- en tv-spotjes en is ook op de website slechts met moeite terug te vinden. Het lijkt alsof men heel goed beseft te opereren op, of over, de rand van het toelaatbare. De makers van de website hebben minder moeite met duidelijkheid. Zij vermelden met trots een website te hebben gemaakt in opdracht van SPMSD, met als doelgroep moeders en jonge dochters. Precies datgene wat niet mag dus.

Wij maken ons geen illusies over de bedoelingen van SPMSD. De Nederlandse Gezondheidsraad zal binnen enkele maanden een advies uitbrengen over opname van het vaccin in het Rijdksvaccinatieprogramma (RVP). Voor SPMSD kan zo'n advies van de Gezondheidsraad miljoenen euro's opleveren. Het bedrijf heeft dus een enorm belang bij een positief advies, en lijkt niet van plan om enig middel onbenut te laten bij het beïnvloeden van dat advies. Men lijkt niet te vertrouwen op alleen inhoudelijke, wetenschappelijke argumentatie. SPMSD kiest voor een agressieve strategie waarbij de angst voor ernstige aandoeningen de hoofdrol speelt. En waarbij over het hoofd van moeders en dochters die miljoenen moeten worden binnengehaald.

Over de werkzaamheid van het vaccin bestaan vooralsnog grote twijfels. De onderzoeken die een eventueel positief effect moeten ondersteunen zijn zwak, en berusten meer op wens dan op wetenschap. Objectief medisch onderzoek dat een eventueel gunstig effect ondersteunt bestaat niet. De weinige onderzoeken die wel voorzichtig positief zijn blijken gefinancierd door de producent zelf. Reeds is bekend dat een besmetting met het virus dat de baarmoederhalskanker zou veroorzaken pas na 10 tot 15 jaar leidt tot kanker. En dat nog maar in zeer zeldzame gevallen. De vrouwen in de testgroep zijn echter maar maximaal 4 jaar gevolgd. Of na 10 tot 15 jaar minder baarmoederhalskanker in deze groep zal voorkomen is nog volstrekt onduidelijk. De meisjes en vrouwen die zich nu laten vaccineren moeten beseffen dat ze dus als proefkonijn dienen voor de fabrikant!

De NVKP wil 2 dingen van de Nederlandse overheid. Ten eerste dat de publiciteitscampagne van SPMSD per onmiddellijk wordt gestopt. Ten tweede dat de Gezondheidsraad notie neemt van de kritische opstelling van de NVKP ten opzichte van het betreffende vaccin. De NVKP zal spoedig een dossier samenstellen en dat aan de raad overhandigen.

De bewijsvoering:

* Alle materiaal wordt verspreid gericht op consumenten:
* Het tijdschrift Libelle;

* Radiospotjes op publiekszenders;

* De site beschermjedochter.nl wordt als gesponsorde koppeling aangeboden voor wie zoekt op de term "baarmoederhalskanker";
* De maker van de website vermeldt met zoveel woorden dat de doelgroep "moeders en jonge dochters" is (zie http://www.talmoninternet.nl/index.php?page_id=377&l=&c=1
* De inzet van een publieke figuur als Angela Groothuizen.
* Het materiaal is ondubbelzinnig bedoeld om de vraag naar een medicijn op te roepen:
* Er wordt een expliciet verband gelegd tussen een ziekte (baarmoederhalskanker) en een virus dat die ziekte zou veroorzaken. Dat verband is overigens volstrekt onvoldoende aangetoond.
* De tekst suggereert zonder enig voorbehoud dat er bescherming zou bestaan tegen het genoemde virus. Met die bescherming wordt het betreffende vaccin, Gardasil, bedoeld.

Website www.talmoninternet.nl/index.php

(2 april 2007)

Klik op het plaatje voor vergroting. Als u dan nog een keer klikt, dan kunt u het lezen.

Voor vragen en informatie kunt u met ons emailen hierover. Directe communicatielijn voor media en politiek: +31 (0)646346768.

De Nederlandse vereniging Kritisch Prikken is een onafhankelijke vereniging van o.a. artsen en ouders. De NVKP streeft naar keuze vrijheid voor ouders op basis van eerlijke, volledige en onafhankelijke informatie. Het huidige "one size fits all" vaccinatiebeleid bezien wij met grote zorg. De NVKP dringt dan ook aan op meer gedegen, onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door vertegenwoordigers van verschillende disciplines.