Essent plaatst eerste microWKK's bij woningcorporatie .......


03.04.2007 / 18:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Essent nv

Essent nv

http://www.essent.nl

Landelijke primeur: twintig thuiscentrales in Friese wijk

Essent plaatst eerste microWKK's bij woningcorporatie WoonBedrijf Leeuwarden

Arnhem/Leeuwarden, 3 april 2007. Essent heeft de eerste van een reeks van 20 thuiscentrales geplaatst, ook wel microWKK's genoemd, in een woning van woningcorporatie WoonBedrijf Leeuwarden in de wijk Bilgaard. Het is de eerste keer dat een woningcorporatie deze ketels op dergelijke schaal toepast in woningen. Daarmee hebben Essent, WoonBedrijf, en ook Leeuwarden, landelijk een primeur. Het gaat hierbij om HR-ketels die niet alleen verwarming en warm water leveren, maar ook elektriciteit produceren (HRE). Het project van Essent en WoonBedrijf wordt als proef uitgevoerd en ontvangt subsidie van de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland.

De thuiscentrale biedt twee voordelen: een lager energieverbruik en milieuvoordeel. In de proefperiode garandeert Essent dat de bewoners tenminste 100 euro incl. BTW besparen op hun energieverbruik. Een aanzienlijk milieuvoordeel wordt gerealiseerd, doordat de thuiscentrale niet alleen warmte en warm water levert, maar ook elektriciteit opwekt. Hiermee wordt CO2-uitstoot voorkomen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten.

Essent wil de plaatsing van microWKK's stimuleren, omdat dit past in het innovatiebeleid van de onderneming. Het project in Leeuwarden is een proef waarbij in de aanloopfase prototypes worden gebruikt. Het is de verwachting dat Essent dit jaar in totaal veertig HRE-ketels kan plaatsen. In de komende jaren zal dit aantal oplopen tot enkele duizenden stuks. De verwachting is dat over 10 à 15 jaar zo'n driekwart van alle Nederlandse huishoudens beschikt over een HRE-ketel.

Warmtekrachtkoppeling (WKK) als techniek wordt al toegepast bij grote stookinstallaties. Nieuw is de toepassing op woningniveau. Dit betekent in de praktijk dat bewoners voor een deel hun eigen elektriciteitsvoorziening creëren. Het experiment wordt eerst kleinschalig toegepast, omdat Essent inzicht wil krijgen in een praktijksituatie naar de gedragingen van het elektriciteitsnet waarbij meerdere zelfopwekkers tegelijk aan het net worden gekoppeld. Universiteit Twente gaat in opdracht van Essent onderzoek doen naar de effecten van grootschalige invoering van microWKK's en andere vormen van decentrale elektriciteitsproductie in Nederland.
Om de toepassing verder te stimuleren werken we samen met de overheid aan fiscale maatregelen waardoor de teruglevering van elektriciteit financieel voordeel oplevert.

WoonBedrijf (onderdeel van Corporatieholding Friesland) is vanuit haar maatschappelijke taak intensief op zoek om, naast het traditionele isoleren van de woningen, ook vernieuwende verwarmingsystemen toe te passen binnen de bestaande bouw en nieuwbouw. WoonBedrijf Leeuwarden vervult hiermee een voortrekkersrol binnen woningcorporaties. In deze pilot wil Woonbedrijf onderzoeken of huurders ook te motiveren zijn om bewuster met energieverbruik om te gaan en enthousiast te worden ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing.

Over Essent
Essent is met een jaaromzet in 2006 van EUR 6,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 10.000 mensen. De business unit Toegevoegde Waarde Diensten van Essent levert warmte en is actief op het gebied van verhuur/lease van CV ketels (inclusief onderhoud en service), energie advies & inspectie en beveiliging. Toegevoegde Waarde Diensten bedient particuliere en zakelijke klanten. Nadere informatie: www.essent.nl

Over Corporatieholding Friesland en WoonBedrijf
Corporatieholding Friesland (CHF) is als woonorganisatie actief in de hele provincie Friesland. CHF bestaat uit zeven locaties van WoonBedrijf die gezamenlijk het beheer van ruim 20.000 huurwoningen in Friesland verzorgen. Verder bestaat de organisatie uit het service- en onderhoudsbedrijf WoonService en ontwikkelbedrijf WoonProject. Ook is er een intensieve samenwerking met Woonaccent Makelaars Friesland.

Uitnodiging aan de pers

Op woensdag 4 april organiseren Essent en WoonBedrijf Leeuwarden een persbijeenkomst in Leeuwarden. U bent hierbij van harte welkom.

Programma:


09.45 uur Ontvangst bij WoonBedrijf Leeuwarden, Eenhoorn 4 te Leeuwarden
10.00 uur Toelichting op het project micro WKK Leeuwarden door Erik van Engelen en Henri Giesen (Essent) en Hilde van Ree (WoonBedrijf Leeuwarden)
10.30 uur Vertrek naar Rietveldplein
10.40 uur Bezichtiging microWKK aan Rietveldplein in Leeuwarden. Mogelijkheid tot het stellen van vragen(interviews) en
het maken van beelden/foto's
11.30 uur Afsluiting


---

Voor meer informatie over het persbericht kunt u contact opnemen met:

Jeroen Brouwers, woordvoerder van Essent, telefoon 06-18083194. Voor andere vragen over Essent kunt u terecht bij het Press Office: 0800 0244022, of mailt u met pressoffice@essent.nl.