Dienstenbond CNV

Nieuws

Uitnodiging EDS ledenvergadering 3 april 2007!

27 maart 2007

Op dinsdagavond 3 april 2007 vindt er een ledenvergadering plaats van de gezamenlijke vakbonden in Utrecht over de stand van zaken bij CAO-onderhandelingen van EDS.

Het is alweer enige tijd geleden dat wij u hebben bericht over het cao-traject. Sinds onze laatste nieuwsbrief hebben een tweetal onderhandelingsrondes plaatsgevonden. Daarnaast is er ook buiten de onderhandelingen om ook de nodige communicatie geweest tussen de beide delegaties. Het is zonder meer een zeer moeizaam cao-traject.

Zoals uw weet heeft uw werkgever al in de tweede onderhandelingsronde zogezegd een 'steen op tafel gelegd' in de zin dat uw werkgever aankondigde dat uw pensioenen de komende jaren slechts met 60% geindexeerd zouden kunnen worden. Voor CNV Dienstenbond was dit niet acceptabel, omdat dit voor EDS-werknemers een verslechtering van pensioen en daarmee van primaire arbeidsvoorwaarden betekent.

Doordat de EDS-directie op zijn standpunt bleef staan, ontstond er vervolgens een patstelling aan de cao-tafel. Des te meer, omdat uw werkgever bleef herhalen dat hij het geld maar één keer kan uitgeven. Waarbij wij impliciet voor de keuze werden gesteld: of een goede loonsverhoging of een goede oplossing voor de pensioenproblematiek. Om uit deze patstelling te komen, hebben vakbonden uw werkgever de afgelopen periode meerdere voorstellen en handreikingen gedaan. De belangrijkste hiervan was, ons voorstel van december 2006. Wij stelden toen aan de werkgever voor om een paritaire pensioencommissie samen te stellen. Deze commissie zou, los van het cao-traject en in alle rust deze pensioenproblematiek (en gebruik makend van alle benodigde deskundigheid) bestuderen. Deze commissie zou bemenst worden door deskundigen vanuit de werknemers (lees; de vakbonden) en werkgeverszijde en zou dan na afloop de cao-partijen hierover adviseren. Een volstrekt normaal voorstel bij eventuele problemen met pensioenen in de verhoudingen tussen vakbonden en werkgevers. Uw werkgever weigert echter pertinent om hieraan mee te werken.

Pensioenvoorstel EDS.
In plaats daarvan is uw werkgever bij het eerste overleg van dit jaar (26 februari jl.) met een nieuw voorstel gekomen namelijk dat; EDS bereid is om de indexatie ambitie van 60% naar 80% op te trekken, maar alle kosten, dat dit met zich mee zal brengen, moeten dan 50%-50% door de werkgever en werknemers betaald worden. Met andere woorden; uw werkgever wil dat werknemers in de toekomst mede risicodrager laten worden van de pensioenregeling, met alle mogelijke gevolgen voor de werknemers van dien. Denk bijvoorbeeld aan premieverhogingen die dan voortaan voor de helft door werknemers moeten worden betaald.

Reactie CNV Dienstenbond
Wij zijn er niet van overtuigd dat een verslechtering van de pensioenregeling van EDS noodzakelijk is. EDS en EPF (EDS Pensioenfonds) zitten namelijk allebei niet in financiële problemen.

Uw werkgever gaat er wel vanuit dat we op basis van dit voorstel een akkoord zouden kunnen bereiken. Daar denken wij echter geheel anders over. We hebben uw werkgever gemeld, dat we niet van plan zijn om achter gesloten deuren en in alle haast een akkoord over zoiets belangrijks af te spreken (en herhaalden daarbij ons voorstel voor een paritaire pensioencommissie). Wij vinden het nog altijd tamelijk onbegrijpelijk dat uw werkgever onze pogingen om deze problematiek goed in kaart te brengen van de hand wijst.

Wij hebben uw werkgever vervolgens laten weten dat het nu tijd wordt om aan onze leden te vragen, of dit werkgeversvoorstel een acceptabele basis is als vertrekpunt voor pensioenafspraken in de komende cao-onderhandelingen. Zo nee, dan is dat duidelijk en zullen wij dat communiceren aan EDS. Zo ja, dan willen wij met u inhoudelijk een reactie bespreken. Wij hebben als vakbond afgelopen periode (en onder getuigenis van een OR-delegatie aan de cao-tafel) al het mogelijke gedaan, maar zijn nu op een punt beland dat wij van u als lid van CNV Dienstenbond uw mening willen horen.

Kom naar de ledenvergadering!
Daarom nodigen wij u hierbij uit voor een gezamenlijke ledenvergadering op 3 april a.s. tussen 18.00 uur en 20.00 uur op de Varrolaan 100, 3584 BW Utrecht. Kom daarom in grote getale naar deze vergadering en laat je stem horen! Neem je collega mee, en maak ze lid van CNV Dienstenbond. Want: hoe meer leden wij bij EDS hebben, hoe beter! Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met uw bestuurder Maurice Limmen via M.limmen@remove-this.cnvdibo.nl of via telefoonnummer 023-5651052.