KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

2-4-2007

Goede resultaten en moeilijke omstandigheden voor Nederlandse zeilers

Palma de Mallorca De weersomstandigheden op het Spaanse Mallorca waren uitdagend voor de Delta Lloyd Kernploeg. Zware buien, onstabiele wind en grote velden. Beste Nederlandse prestatie kwam van de broers Coster met een eerste en een vierde plaats in de 470 klasse. In de RSX klasse (windsurfer) scoorde Casper Bouman een knappe tweede plaats in zijn enige race vandaag. Nieuwkomer in de Delta Lloyd Kernploeg Pieter-Jan Postma deed het ook goed met een vijfde plaats.

Dames 470 klasse
De wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden ook geen gemakkelijke dag maar zeilden toch redelijk goed. Het was weer even wennen voor de Noord Hollandse dames. Marcelien de Koning vertelt. Het was heel druk op de baan. Alle 470 mannen, de Finn klasse en wij. Dan is het water helemaal stukgevaren. Het is lang geleden voor ons. De eerste race misten we net steeds de kans om in te halen en we eindigden als twaalfde. Tweede race was een stuk beter. Na een

Laatste nieuws is dat er nog een protest loopt tegen De Koning en Berkhout. Voorlopig staan de dames 13de in een veld van 68 boten. De deelnemers zijn verdeeld in twee groepen.

Heren 470 klasse
Sven en Kalle Coster hadden dezelfde klachten als de dames maar kwamen er goed uit met een overtuigende eerste plaats en een vierde. Kalle Coster stond er ontspannen bij na afloop op het strand van Arenal. Ik laat me niet door al die dingen afleiden. Maar het wordt er niet makkelijker op. Sven maakt zich er meer druk over. Maar we hebben goede snelheid en hebben goed gevaren.

De broers staan op het moment tweede van de 115 deelnemers. Het veld is verdeeld in drie groepen.

RSX Klasse
De windsurfers moesten op de kant wachten tot er genoeg wind stond en hebben uiteindelijk maar één wedstrijd gevaren. Wereldkampioen Casper Bouman deed goede zaken en eindigde als tweede. Coach Jochem
Brenninkmeijer licht toe. Het was heel erg onbestendig weer. Met zeer verschillende windsnelheden. Casper deed dat heel goed en kon in deze condities net planeren en uitlopen.

De Hagenaar staat nu gedeeld derde in het algemeen klassement. Er doen 103 surfers mee verdeeld over twee velden.

Yngling
Coach Maurice Paardenkooper was tevreden over zijn zeilsters. Het was heel lastig maar de dames deden het goed. Ik ben tevreden. De NED 1 (Mandy Mulder, Petronella de Jong en Marije Faber) eindigden op een zesde plaats maar ze waren helaas te vroeg gestart en werden achteraf gediskwalificeerd. De NED 11 met Janneke Hin, Brecht van der Werf en Floortje Hendriksen staan nu vijfde. En de NED 111 staat zevende. Het team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije van Kampen startte te vroeg. Ze moesten terug om opnieuw te starten en wisten nog achtste te worden. Ik ben tevreden.

De tweede wedstrijd van de dag werd terecht afgelast wegens een enorme winddraaiing. Helaas voor de Nederlanders, want de NED 11 lag op een fraaie 2e plaats.

De Nederlandse teams staan na twee races vijfde , zevende en 19de in een veld van 33 boten.

Finn
Pieter-Jan Postma (25) is nieuw in de Delta Lloyd Kernploeg en komt uit in de Finn klasse. De Friese zeiler uit Ter Kapele werd vandaag knap vijfde en voer een sterke race. Hij was alweer onderweg naar de gym in de avond, maar analyseerde snel zijn race. Het was vandaag veel wolken kijken. Moeilijk te zien wat de wind ging doen. Ik kwam slecht van de lijn, maar nam snel mijn verlies. Ik zat bij de bovenboei weer in de top tien en wist thuis te komen met een vijfde plaats. Drie toppers hebben vandaag al een heel slecht resultaat gevaren. Ik ben heel blij vandaag.

Internetadres: http://www.trofeoprincesasofia.org/
E-mailadres:simon@miles.nl