Gemeente Nijmegen

Schapen begrazen bloemen- en kruidenweides in Lindenholt


03/04/2007

In de tweede helft van april loopt er voor het eerst een schaapskudde aan de rand van Lindenholt. Ongeveer 250 schapen gaan onder leiding van een herder met zijn hond de bloemen- en kruidenweides begrazen tussen de A73 en de waterpartij voor de woonwijken Holtgesbroek, Leuvensbroek en Hillekensacker. Ook de bloemen- en kruidenweides tussen de Neerbosscheweg en de wijken Drieskensacker en Heeskesacker krijgen wollig bezoek.

De Lindenholtse bloemen- en kruidenweides werden tot nu toe tweemaal per jaar gemaaid. De inzet van schapen is ecologisch interessanter en visueel leuker om te zien. Samen met de herinrichting van de noordelijke vijver, tussen Heeskesacker en De Steekse Acker, en het geluidsarme asfalt dat dit jaar op de A73 komt te liggen, nemen de ecologische waarde en de belevingswaarde van de buitenranden van Lindenholt flink toe. Daarnaast zullen door de inzet van schapen de veelvuldige brandstichtingen, in het hooi dat ligt te drogen, tot het verleden behoren.

De schaapskudde krijgt twee rennen voor de nachten en de weekenden. Een komt er precies tussen Hillekensacker en Leuvensbroek aan de westzijde van het water. De ander komt op het voormalige honkbalveld aan de Weteringweg. De rennen worden binnenkort geplaatst.

De schapen zullen driemaal per jaar door Lindenholt trekken. De feitelijke begrazing beslaat ongeveer tien weken per jaar. Het begraasde gebied blijft vrij toegankelijk, ook tijdens de begrazing. In Nijmegen worden meerdere gebieden door schaapskuddes bezocht voor natuurbeheer.