Drie ton extra voor verbetering kinderopvang

dinsdag 03 april 2007

Het budget voor de verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang is met 300.000 euro verhoogd tot 1,7 miljoen euro. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) maandag 2 april tijdens de lancering van de landelijke campagne 'Kinderopvang, dat gun je ieder kind' in Den Haag.

Via een website, radioreclame en brochures willen de brancheorganisaties ouders duidelijk maken dat kinderopvang goed is voor hun kroost. In kinderdagverblijven, bij gastouders en in de buitenschoolse opvang kunnen kinderen veel sociale vaardigheden opdoen. Het gaat dan om zaken als vriendschappen sluiten en waarden en normen. Volgens de branche is kinderopvang niet in de eerste plaats bedoeld om het vrouwen gemakkelijker te maken aan het arbeidsproces deel te nemen.

De subsidieregeling kinderopvang is sinds 2005 van kracht en bestaat in 2007 uit vier themas. Een van deze themas is het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Een voorbeeld van een project voor dit thema is het ontwikkelen van een training voor leidsters en leidinggevenden. Aanvragen voor verbeteringsprojecten zijn tot en met 2 mei in te dienen. Volgens het ministerie van OCW wordt de subsidie toegekend op grond van de volgorde van binnenkomst. De andere thema's zijn gericht op toegankelijkheid, innovatie en samenwerking. Voor de totale regeling, die alle vier thema's omvat, is 4,7 miljoen euro beschikbaar.

Er maken in Nederland ongeveer 300.000 kinderen gebruik van een vorm van kinderopvang in ruim 3.500 kindercentra. Het totale overheidsbudget voor de kinderopvang is 1,5 miljard euro. Kwaliteit van kinderopvang is een van de prioriteiten van staatssecretaris Dijksma.