Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Code goed bestuur voor product- en bedrijfschappen Datum: 03/04/2007

Persbericht van het College van Voorzitters Productschappen en het Bedrijfschappencontact

De product- en bedrijfschappen hebben de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. ''De invoering van de code is een historische ontwikkeling in de geschiedenis van de schappen en instrumenteert in belangrijke mate de verdere modernisering van het schappenstelsel.'' aldus Jos Ramekers (voorzitter van het College van Voorzitters Productschappen) namens de schappen.

De code is opgesteld door een werkgroep van de schappen en inmiddels door de besturen van alle 17 product- en bedrijfschappen vastgesteld. In de code wordt via 23 principes (en de daaraan gekoppelde uitwerkingen) aandacht besteed aan onderwerpen als: taak en verantwoordelijkheid bestuur, vergoedingen, integriteit en personele unies, besluitvorming, werkingssfeer, heffingenbeleid, efficiency en effectiviteit, klachtenbehandeling en intern toezicht. Ook voorziet de code in een vierjaarlijks onderzoek onder individuele ondernemers, waarbij het functioneren van het schap centraal staat.

Vanaf 1 juli 2007 zal de code door alle schappen ingevoerd worden, met een implementatietermijn van twee jaar. Daarna vindt een evaluatie plaats.

De product- en bedrijfschappen zijn publiekrechtelijke samenwerkingsverbanden van ondernemers- en werknemersorganisaties in een branche. Schappen verrichten werkzaamheden voor de sector en in het kader van het algemeen belang. Voorbeelden van activiteiten zijn het opstellen van regels gericht op vergroting van voedselveiligheid, de bestrijding van dier- en plantziekten, het initiëren van innovatie en duurzaamheid en de verbetering van de professionaliteit.